Ministers Schreinemacher en Ollongren bij een bezoek aan een autokerkhof
NOS Nieuws

Nederlandse ministers zeggen in Kiev voor tientallen miljoenen hulp toe

De ministers Ollongren van Defensie en Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben een onaangekondigd werkbezoek gebracht aan Oekraïne. In de hoofdstad Kiev en de voorstad Irpin spraken ze onder meer met leden van de Oekraïense regering over militaire steun. In totaal werd voor 80 miljoen euro aan hulp toegezegd.

Ollongren pleegde overleg met de Oekraïense minister van Defensie, Oleksij Reznikov. Schreinemacher sprak met de Oekraïense vicepremier en minister van Economische Zaken, Joelia Svyrydenko. Voor zover bekend hadden de ministers geen ontmoeting met president Zelensky.

Investeren en opruimen

De Nederlandse ministers beloofden om 65 miljoen vrij te maken voor investeringen in Oekraïne. Het geld is onder meer bedoeld voor Nederlandse ondernemers die in Oekraïne bijvoorbeeld willen helpen bij het herstel van bruggen en ziekenhuizen. Ook is de pot bedoeld voor Oekraïense ondernemers, die het geld in hun bedrijf kunnen investeren.

Verder steekt het kabinet geld in het opruimen van explosieven en mijnen (10 miljoen) en gaat er 1 miljoen euro naar de plannen voor de wederopbouw van de drie steden Cherson, Odessa en Mykolajiv.

De ministers zegden ook toe dat Nederland Oekraïne voorlopig zal blijven steunen met materieel, wapens en munitie. Sinds het uitbreken van de oorlog werd al voor 210 miljoen aan militaire goederen geleverd. Zaterdag vertrokken bovendien 90 Nederlandse militairen naar het Verenigd Koninkrijk, om Oekraïense strijdkrachten daar te trainen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl