Ajax-aanvaller Steven Bergwijn (links) en PSV-verdediger Armando Obispo duelleren om de bal
NOS Voetbal

Geen uitsupporters bij Ajax-PSV na antisemitische spreekkoren en vernielingen

Bij het eerstvolgende duel tussen Ajax en PSV in de Johan Cruijff Arena, dat gepland staat voor zondag 6 november, zal het uitvak leeg blijven.

Dat heeft de Amsterdamse driehoek van politie, OM en gemeente besloten nadat PSV-supporters zich tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal in juli hadden misdragen met onder meer antisemitische spreekkoren en vernielingen.

In een brief die de gemeente Amsterdam naar PSV heeft gestuurd, valt te lezen dat er "ondanks herhaalde waarschuwingen tijdens de wedstrijd opnieuw door een grote groep PSV-supporters massaal en langdurig (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen en (strafbare) beledigingen aan het adres van een aantal Ajax-spelers ten gehore zijn gebracht."

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal moesten Ajacieden met een PSV-verleden, Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren, het ontgelden. Een deel van de supporters uit Eindhoven richtten zich tot hen met kwetsende spreekkoren.

Daarnaast zijn er ook vernielingen aangebracht aan de Arena en heeft de ME uiteindelijk moeten ingrijpen.

Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, die de brief mede schrijft namens de politie en het Openbaar Ministerie, is dat onacceptabel en in sommige gevallen strafbaar. Ook haalt ze aan dat het niet de eerste keer is dat de supporters uit Eindhoven zich hebben misdragen.

"Terugkijkend zijn er sinds 2017 bij elke wedstrijd tussen Ajax en PSV antisemitische leuzen geroepen als "Alle Joden moeten dood" en "Samen verbranden zij Joden, want Joden branden het best", aldus Halsema.

"Ondanks veelvuldig waarschuwen constateert de driehoek van Amsterdam over de afgelopen jaren geen verbetering in het gedrag van uw achterban. Het stadium van waarschuwen is nu wel voorbij."

Afweging

Het verbod op uitsupporters gaat vooralsnog dus om één competitiewedstrijd. "De driehoek zal daarna opnieuw afwegen of voor volgende wedstrijden het aantal aanwezige PSV-supporters weer stapsgewijs kan worden uitgebreid", staat in de brief.

"Bij deze afweging zal het gedrag van uw achterban rondom wedstrijden en in de stadions aankomende periode natuurlijk een cruciale factor zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl