De jaarlijkse Singaporese Gay Pride
NOS NieuwsAangepast

Seks tussen mannen niet meer strafbaar in Singapore

Singapore schrapt een wet die seks tussen mannen strafbaar stelt. Dat heeft premier Lee bekendgemaakt in zijn jaarlijkse toespraak. Maar de wettelijke definitie van het huwelijk verandert niet, zei hij. Dat betekent dat in Singapore mensen van hetzelfde geslacht niet met elkaar kunnen trouwen.

Volgens Lee is het afschaffen van de wet "het juiste om te doen en iets wat de meeste Singaporezen zullen accepteren". Lee zei dat "homo's nu beter zullen worden geaccepteerd" en hij hoopt naar eigen zeggen dat de afschaffing "wat verlichting zal brengen voor homoseksuele Singaporezen".

'Grove onfatsoenlijkheid'

De wet uit 1938, Section 377A genoemd, stamt uit de tijd dat Singapore een Britse kolonie was. In de wet staat dat iedere man die in het openbaar of privé "een daad van grove onfatsoenlijkheid" begaat met een andere man tot twee jaar gevangenisstraf kan krijgen. Over seks tussen vrouwen staat in de bewuste wet niets.

In 2019 begon een juridisch team een onderzoek naar de wet en daaruit kwam dat die oorspronkelijk vooral bedoeld was om mannelijke prostitutie in te dammen en niet zozeer om seksuele privéhandelingen tussen mannen strafbaar te stellen.

Mannenprostitutie werd destijds gezien als een wijdverbreid probleem in Singapore, vooral onder Britse ambtenaren.

Niet afdwingbaar

In de praktijk werd de wet al niet meer actief gebruikt. Onlangs oordeelde de hoogste rechtbank nog dat de wet "in zijn geheel niet afdwingbaar" is en dat er via deze wet dus niemand vervolgd kan worden. Toch wilde de lhbti-gemeenschap van de wet af omdat die discriminatie in stand houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl