Het Noord-Nederlands Orkest tijdens Lowlands in 2017
NOS Nieuws

Lowlands schrapt optreden Noord Nederlands Orkest op laatste moment

Een optreden van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Noord Nederlands Concertkoor op Lowlands is op het laatste moment geschrapt. Het 160 man sterke gezelschap zou vanmiddag de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven spelen, maar dat gaat vanwege logistieke problemen bij de Lowlands-organisatie niet door.

Artistiek leider van het orkest Marcel Mandos is ontdaan door de afzegging. "Ik ben flabbergasted en heb er geen woorden voor eigenlijk. Heel pijnlijk."

Mandos hoorde het slechte nieuws pas vanochtend. Andere collega's hoorden het vannacht al. De orkestleider vertelt dat alle 160 koor- en orkestleden klaarstonden om naar het festival te gaan om hun muziek aan het publiek te laten horen. "Er is zelfs een internationale topcast overgevlogen voor dit optreden. En vannacht is iedereen afgebeld."

Stromae

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zegt dat het vannacht misging bij de opbouw van het podium waar de Belgische artiest Stromae vanavond optreedt. "Het opbouwen zou om 01.00 uur beginnen, maar bepaalde onderdelen waren niet aanwezig. Die moesten eerst worden opgehaald."

Daardoor kwam volgens Van Eerdenburg het schema in de problemen. "We kregen het niet rond. Normaal gesproken zou het goed gaan, maar hier is iets verschrikkelijk misgegaan."

Het verplaatsen van het optreden was volgens de Lowlands-directeur geen optie. Tot grote teleurstelling van Mandos: "Ik heb nog gevraagd of we op een later tijdstip alsnog konden optreden, maar er werd verteld dat het zo'n strak schema was, dat dat een onmogelijke opgave zou zijn." Vandaag is de laatste dag van Lowlands.

Of het Noord Nederlands Orkest stappen gaat nemen vanwege de afzegging weet Mandos nog niet. "Ik ben nu bezig om van deze grote teleurstelling bij te komen."

'Lastig telefoontje'

Van Eerdenburg zegt dat hij ook enorm baalt. "Het was een lastig telefoontje om te plegen. Maar boos worden heeft geen zin. Reken maar dat niemand dit leuk vindt."

De directeur heeft het NNO aangeboden om volgend jaar alsnog te komen optreden. "Dinsdag ga ik er met ze over praten", zegt Van Eerdenburg.

Traditioneel zijn er op zondag klassieke optredens op Lowlands. Het optreden van het Noord Nederlands Orkest zou volgens Lowlands "ongekend" groot zijn. Het was twee jaar geleden ook al de bedoeling dat het orkest zou optreden op het festival, maar dat ging vanwege corona niet door. Het NNO trad ook in 2017 op tijdens -Lowlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl