Bondskanselier Scholz
NOS Nieuws

Duitsland verlaagt btw op gas om consument tegemoet te komen

De Duitse regering verlaagt tijdelijk de btw op gas van 19 naar 7 procent. De regeling gaat in op 1 oktober en zal gelden tot april 2024, heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt. De verlaging van de gasprijs moet de gevolgen van de inflatie voor de Duitsers beperken.

Scholz gaat ervan uit dat energiebedrijven deze verlaging helemaal doorberekenen aan de consument. Zo wil hij huishoudens tegemoetkomen die door de hoge energieprijzen moeite hebben om rond te komen.

De gasprijzen zijn de laatste maanden fors gestegen door de oorlog in Oekraïne. Duitsland is voor zijn gasvoorziening sterk afhankelijk van Rusland, dat nauwelijks nog gas levert aan de EU-landen.

Toeslag op gasprijs

Deze week kondigde de Duitse regering juist aan dat gasleveranciers een toeslag op hun gasprijzen mogen rekenen, omdat het voor hen duurder is om gas in te kopen van andere, niet-Russische leveranciers. Volgens Scholz zal de uiteindelijke gasprijs door de btw-verlaging zelfs na deze heffing lager zijn dan nu.

Nederland heeft ook de btw op gas en elektriciteit verlaagd, van 21 naar 9 procent. Dat scheelt voor een gemiddeld huishouden met de huidige gasprijzen 35 euro per maand. Hier merken nog niet alle consumenten iets van, omdat energiebedrijven de verlaging pas aan consumenten doorberekenen bij de eindafrekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl