In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Zwakbegaafde man jarenlang uitgebuit op kwekerij: eigenaar de cel in

De 52-jarige eigenaar van een champignonkwekerij uit Reusel moet een jaar de cel in, omdat hij een zwakbegaafde medewerker langdurig heeft uitgebuit. Het slachtoffer is tien jaar lang ernstig vernederd, zo oordeelde de rechter vandaag in Den Bosch.

Het slachtoffer werkte zes dagen per week, begon meestal rond 04.30 uur en eindigde pas als de andere werknemers al naar huis waren. Hij werd structureel voor minder dan twintig uur per week uitbetaald en kreeg geen reiskostenvergoeding. Verder mocht hij niet of nauwelijks vrije dagen opnemen en op dagen dat hij ziek was, werd hij gedwongen om toch te gaan werken.

Toen in 2019 de maat vol was voor het slachtoffer en hij wilde vluchten, probeerde de vader van de eigenaar van de champignonkwekerij te voorkomen dat de man het bedrijf verliet. Hij zette een heftruck achter de auto van het slachtoffer en gooide daarna een schop naar hem.

'Veel angst en stress'

De rechter stelt dat "de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer langdurig op ernstige wijze is ingeperkt". Dit leidde tot veel angst en stress. De eigenaar van het bedrijf en zijn vader wordt verweten dat ze misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare situatie waarin hun werknemer verkeerde.

Dat de 52-jarige verdachte op geen enkele wijze spijt heeft betuigd voor zijn handelen vindt de rechter bovendien zeer kwalijk. Op zitting ontkende de verdachte zelfs alle beschuldigingen, meldt Omroep Brabant. De eigenaar van de champignonkwekerij krijgt een jaar gevangenisstraf en nog eens drie maanden cel als hij opnieuw in de fout gaat.

Ook de 84-jarige vader van de eigenaar stond terecht. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en een boete van 15.000 euro. De vader had volgens de rechter een kleinere rol bij de uitbuiting. Bij de voorwaardelijke straf wordt ook rekening gehouden met zijn broze gezondheid.

Beide mannen moeten ook een schadevergoeding van in totaal 50.000 euro betalen voor de materiële schade die het slachtoffer heeft geleden. Samen met de 51-jarige vrouw van de eigenaar moeten ze daarbovenop nog eens 10.000 euro betalen voor de immateriële schade. De vrouw is verder vrijgesproken in de zaak, omdat haar aandeel volgens de rechter nauwelijks noemenswaardig was.

150.000 euro boete

Tot slot kreeg de champignonkwekerij waar het slachtoffer werkte een boete van 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Dit is hoger dan was geëist door de officier van justitie, omdat een lager geldbedrag naar het oordeel van de rechtbank te weinig effect heeft op het bedrijf.

De verdachten gaven eerder al aan dat zij het slachtoffer in hun ogen nooit hebben uitgebuit. Ze wilden daarom vrijgesproken worden. Ze zeiden dat ze de zwakbegaafde man uit liefdadigheid bij de kwekerij lieten werken. "Hij moest niet werken, maar hij mocht werken", aldus de advocaat van de eigenaar.

Advertentie via Ster.nl