Ondergrondse gasopslag van de NAM in het Drentse Norg
NOS NieuwsAangepast

Gasopslag in Norg stokt, gashandelaar Gasterra wil financiële garanties

Het vullen van de ondergrondse gasopslag bij het Drentse Norg ligt stil. De hoge gasprijzen leiden tot te grote financiële risico's om nog meer gas op te slaan, zegt gashandelsbedrijf Gasterra.

Het kabinet wil dat de gasopslagen vóór 1 oktober voor minimaal 80 procent gevuld zijn en heeft daarvoor een financiële garantieregeling verstrekt. Norg is inmiddels voor 80,5 procent gevuld, dus conform het doel, maar voor de resterende 20 procent gas wil Gasterra ook financiële garanties van de overheid.

Reden is dat het gas dat in de opslag gaat nu tegen een hoge prijs moet worden gekocht en het nog maar de vraag is of die prijs kan worden terugverdiend. "De gasprijs is nu zo hoog dat je vrij zeker weet dat je die op moment van verkopen niet kunt terugverdienen", aldus de woordvoerder van Gasterra. Met de nog resterende gasvolumes zijn miljarden euro's gemoeid. De gasprijs is de laatste weken scherp gestegen door de schaarste aan Russisch gas en de enorme vraag in heel Europa als gevolg van het vullen van de gasvoorraden.

De grote ondergrondse gasopslagen in Bergermeer, Alkmaar, Grijpskerk en Norg worden allemaal voor minimaal 80 procent gevuld. Daarmee wordt het gasverbruik voor de komende winter afgedekt. Het kabinet wil het liefst dat de gasvoorraad tot 100 procent gevuld wordt.

De Nederlandse ondergrondse gasopslag heeft een maximale capaciteit van 16,7 miljard m3. Vullen tot minimaal 80 procent betekent een gasvoorraad van 13,4 miljard m3, Dat komt overeen met het jaarlijkse gasverbruik van de 8,1 miljoen Nederlandse huishoudens.

Gasopslagen in Nederland

Gasopslag Vulstand 15 augustus max capaciteit
Bergermeer 56,5 procent 4,1 miljard m3
Alkmaar (piekinstallatie) 73,2 procent 3,6 miljard m3
Grijpskerk 71,6 procent 2 miljard m3
Norg 80,5 procent 7 miljard m3

"Het is oorlog in gasland", zegt Geert Greving, energie-expert en oud-Gasterra-medewerker, "We doen er goed aan om de gasopslagen maximaal te vullen, op oorlogssterkte. We kunnen het ons gewoon niet permitteren om met lege handen te komen zitten."

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels laten weten dat kabinet onderhandelt met Gasterra. Gasterra verhandelt van oudsher het in Groningen gewonnen gas en is eigendom van ExxonMobil, Shell en de Staat. De Gasterra-woordvoerder hoopt dat over de handelingen "zo snel mogelijk" meer over bekend is, zodat GasTerra hopelijk verder kan met het vullen van de gasopslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl