NOS VoetbalAangepast

Spartaan Van Crooy evenaart snelste eredivisiegoal ooit, maar winst is voor AZ

Bij de wedstrijd Sparta Rotterdam-AZ (2-3) is het snelste doelpunt ooit in de eredivisie geëvenaard. Vito van Crooy vond voor Sparta al na acht seconden het net.

Veertig jaar lang stond de snelste goal op naam van Koos Waslander, die op 20 maart 1982 ook na acht seconden scoorde voor NAC Breda op bezoek bij PEC Zwolle (1-2 winst).

Spartaan Van Crooy maakt snelste eredivisiegoal ooit: 'Op geoefend'

De snelle goal bleek niet de opmaat voor een overwinning van Sparta. AZ pakte op Het Kasteel, waar na acht jaar kunstgras weer echt gras ligt, met een 3-2 zege de drie punten.

Wachten op de VAR

Direct na de aftrap was het raak. Younes Namli stuurde Van Crooy de diepte in, de aanvaller omspeelde AZ-doelman Hobie Verhulst en schoot uit een lastige hoek binnen. Scheidsrechter Jannick van der Laan dreigde de goal af te keuren vanwege buitenspel na een vlagsignaal van zijn assistent. De check door de VAR wees uit dat van buitenspel geen sprake was en dus staat na veertig jaar Waslander niet meer alleen in de recordboeken.

Deze eeuw waren Arnold Kruiswijk met een eigen doelpunt namens FC Groningen tegen Heracles Almelo (2-1 in 2006) en Tjaronn Chery namens ADO Den Haag bij Roda JC Kerkrade (4-1 in 2011) ook al dicht bij een evenaring. Zij scoorden na negen seconden.

De aftrap leek ingestudeerd en dat was ook, zo onthulde van Crooy na afloop. "Gister hebben we er precies zo op getraind en toen schoot ik op de lat", zei de doelpuntenmaker.

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - AZ

Nourdin Boukhari was volgens Van Crooy "de uitvinder" van de goal en daarom viel de doelpuntenmaker na afloop in de armen van de assistent-trainer van Sparta. Boukhari had zijn inspiratie weer gehaald uit Engeland, waar Dominic Solanke na een soortgelijke aftrap scoorde namens Bournemouth tegen Fulham in het Championship.

Pavlidis wijst AZ de weg

AZ liet zich door de rampzalige start niet van de wijs brengen en ging op jacht naar de gelijkmaker. De eerste grote kans van de Alkmaarders was voor Vangelis Pavlidis. De spits kapte zich vrij en schoot. Sparta-verdediger Dirk Abels redde echter op de lijn.

Na een overtreding van Bart Vriends op Pavlidis kreeg AZ op slag van rust een strafschop. De Griek schoot de penalty zelf binnen. AZ haalde niet het niveau waarmee Dundee United donderdag werd opgerold, maar nam toch afstand in de tweede helft.

Dani de Wit zette AZ op voorsprong. Na een voorzet van links van Milos Kerkez kopte Pavlidis door en werkte De Wit de bal uit de lucht knap binnen.

Kijk hieronder naar de reacties van Dani de Wit, Pascal Jansen en Maurice Steijn.

Lang kon AZ niet genieten van de voorsprong. Van Crooy kreeg de ruimte van Kerkez na een steekpass van Jonathan de Guzman en passeerde Verhulst met een stift. De 19-jarige Kerkez zette AZ zes minuten later weer op voorsprong door na een voorzet van Sam Beukema met links doeltreffend uit te halen.

AZ-invaller Yusuf Barasi kreeg koud in het veld een enorme kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar schoot over. De misser kwam AZ niet duur te staan.

De Alkmaarders beleven met zes punten uit twee duels een goede start van het seizoen. Sparta wacht na de 0-0 van vorige week nog op de eerste zege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl