AFP
NOS Voetbal

Rumoer nu BBC Radio stopt met aloude traditie van voorlezen voetbaluitslagen

BBC Radio 5 Live is gestopt met de aloude traditie om op zaterdag - stipt om 17.00 uur - voetbaluitslagen voor te lezen. Het blokje 'Classified Football Results' was een begrip, dat ontstond eind jaren veertig.

Generaties groeiden op met de vertrouwde stemmen van eerst John Webster en later James Alexander Gordon. Iedere zaterdagmiddag werden de uitslagen van die speeldag opgesomd. Gordon vervulde de rol veertig jaar. In 2013 nam Charlotte Green de rol over.

Geen tijd meer

De BBC zegt geen tijd meer te hebben voor het opsommen van uitslagen met de toevoeging van Premier League-wedstrijden om 17.30 uur. Tijdens de eerste speelronde afgelopen weekend kreeg een voorbeschouwing op Everton-Chelsea de voorkeur.

Verschillende prominenten, waaronder oud-voetballer en analist Mark Lawrenson, hebben moeite met de beslissing.

Ook John Motson, een andere vertrouwde Britse voetbalstem, kon de beslissing niet geloven. "Het voorlezen van de uitslagen was een instituut geworden, het was een ijkpunt van de dag. Ik ben het dan ook oneens met de beslissing", zei de inmiddels gepensioneerde commentator tegen de Daily Mail.

En de gelouterde voetbalanalist Jim White noemde het schrappen van de traditie zelfs een daad van ­"cultureel vandalisme".

Brits parlement

De kritiek klonk zelfs door in het Britse parlement. De minister van Cultuur, Sport en Media, Nadine Dorries, verzocht de BBC tot herziening van het besluit. De kritiek noopte de BBC tot het uitbrengen van een statement, maar de beslissing blijft voorlopig vaststaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl