Reuters
NOS Nieuws

Doden bij anti-overheidsprotesten in Sierra Leone

In Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, hebben gewelddadige confrontaties plaatsgevonden tussen de politie en anti-overheidsdemonstranten. Volgens de regering zijn daar zowel burgers als politieagenten bij omgekomen.

De demonstranten vinden dat de overheid niet genoeg doet om de stijgende kosten van levensonderhoud te drukken. Het West-Afrikaanse land heeft te maken met hoge inflatie, waaronder stijgende benzineprijzen. Met leuzen als "Bio must go" richten de actievoerders zich tegen president Julius Maada Bio, die in 2018 de verkiezingen won.

Volgens persbureau Reuters is het internet in Freetown bijna volledig afgesloten. Op sociale media werden eerder beelden gedeeld van demonstrerende menigten en zwaarbewapende soldaten.

Op deze video is te zien hoe een groep demonstranten door de hoofdstad rent:

Doden bij anti-overheidsprotesten in Sierra Leone

Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was van het geweld en hoe er mensen zijn overleden.

De president zelf heeft nog geen reactie gegeven, maar vicepresident Mohamed Juldeh Jalloh verscheen vandaag op de staatstelevisie om een nationale avondklok af te kondigen. Hij zei dat de overheid actie onderneemt om de orde te herstellen.

Volgens Jalloh hebben "de acties van enkele arrogante demonstranten geleid tot de dood van onschuldige Sierra Leoners, waaronder agenten".

Sierra Leone heeft sinds het einde van een lange burgeroorlog in 2002 een democratisch stelsel. De president en het parlement worden elke vijf jaar door het volk gekozen. Julius Maada Bio won de laatste verkiezingen in 2018 en zijn termijn duurt nog tien maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl