ANP
NOS Voetbal

De Jong brengt Eindhoven in extase: 'Hier doe je het als voetballer voor'

Spanning tot in de laatste seconde. En daarna die enorme ontlading, tot diep in de Brabantse nacht. Op de valreep werd Luuk de Jong de held van PSV, dat na vier jaar zo ongelofelijk snakt naar een terugkeer in de Champions League.

Er volgt nog een laatste voorronde, tegen Rangers. Maar de eerste stap was gezet, tegen het sterke AS Monaco (3-2). Na 120 slopende minuten genoot De Jong met de tranen in zijn ogen van het Eindhovense publiek, dat door het dolle heen was na een wedstrijd waarin uiteindelijk toch nog alles op zijn plek viel.

"Hier doe je het als voetballer voor", genoot De Jong, na drie jaar in het buitenland weer terug bij PSV. "Als het niet makkelijk kan, moet het maar op deze manier."

Zijn ervaring was van grote waarde. De 31-jarige spits kon bijna niet meer staan van vermoeidheid, maar geduldig wachtte hij op die ene bal die goed viel. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd bracht hij Érick Gutiérrez in stelling, waarmee uitschakeling werd voorkomen. En zelf kopte hij in de verlenging de winnende binnen.

"Als je erin blijft geloven, dan kan zoiets gebeuren", verklaarde De Jong de wonderlijke ommekeer. "Ik denk dat het heel zwaar was. Monaco was een goede ploeg, maar we hebben denk ik gestreden met het hele team."

Bekijk hieronder de reacties van Luuk de Jong en trainer Ruud van Nistelrooij:

Trainer Ruud van Nistelrooij kan vooralsnog niet stuk in Eindhoven. Na winst van de strijd om de Johan Cruijff Schaal en een goede start in de eredivisie werd nu ook deze cruciale dubbel tegen de Monegasken tot een goed einde gebracht.

Maar die wedstrijd tegen Monaco had ook het hele seizoen kunnen verpesten, een scenario dat zich op een paar minuten na voltrok.

Mazzel en kwaliteit

"We hebben geen rust aan de bal gehad", analyseerde Van Nistelrooij het duel, voor zover hij kon in alle emoties. "Het was niet alleen maar mazzel, maar ook wel. En het is ook kwaliteit, uiteindelijk."

Want als ze bij PSV van iemand wel wisten wat ze in huis hadden gehaald, dan was het van de kopsterke De Jong. Toch was het nog even wachten op zijn eerste goal, maar hier was hij dan. "Iedereen weet wat er gevraagd wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl