Persbureau Heitink
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Vier gewonden bij brand in Velp, mogelijk gasbarbecue ontploft

In Velp bij Arnhem heeft een grote brand gewoed in een woning voor arbeidsmigranten. Vier mensen konden op tijd het pand uitvluchten, maar liepen daarbij wel verwondingen op.

Twee bewoners sprongen uit het raam. Zij zijn met botbreuken naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee hadden veel rook ingeademd en zijn voor controle ook naar het ziekenhuis vervoerd.

De brand brak uit rond 06.00 uur en was halverwege de ochtend uit. Er is niemand meer in het pand, zegt verslaggever Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland op NPO Radio 1.

Volgens een brandweerwoordvoerder zijn er geruchten dat de bewoners buiten op het dak aan het barbecueën waren op een gasbarbecue. Doordat iemand een sigaret zou hebben opgestoken, ontstond er vervolgens een ontploffing.

De bovenste verdieping brandde volledig uit:

Gewonden door woningbrand in Velp

In het pand staan dertien bewoners ingeschreven, voornamelijk mensen uit Polen. "We horen verhalen dat hier wel eens dertig tot vijftig mensen binnen zijn", zegt een woordvoerder van de brandweer tegen Omroep Gelderland. "Maar die zijn er nu echt niet. Het is ook vakantietijd."

Volgens een woordvoerder van gemeente kunnen er in de praktijk meer mensen verblijven dan de officieel geregistreerde bewoners. "Als mensen er maar een paar maanden wonen, hoeven ze niet ingeschreven te staan. De laatste afspraak is dat er 39 personen mogen verblijven."

Vanwege de hitte binnen en mogelijk instortingsgevaar kan de brandweer nog niet naar binnen. Uit een eerste scan vanuit de hoogwerker bleek dat op de eerste verdieping geen slachtoffers zijn.

Verschillende woningen naast het pand zijn ontruimd. Daarbij is iedereen op tijd en zonder problemen naar buiten gekomen, schrijft de regionale omroep.

Corona-uitbraak

De woning is al eens in het nieuws geweest. Twee jaar geleden was er in hetzelfde pand een corona-uitbraak. Toen werden 28 arbeidsmigranten in isolatie geplaatst, omdat de meeste besmet waren. Ze werden onder politiebegeleiding met bussen overgeplaatst naar een schip in Arnhem.

"Deze plek stond vroeger bekend als het zogenoemde Polenhotel", zegt Sommerdijk. "Er zijn veel incidenten geweest: er is een keer een molotovcocktail naar binnen gegooid in 2014." Ook ervaren buurtbewoners regelmatig overlast van de arbeidsmigranten.

Advertentie via Ster.nl