Alex Jones
NOS Nieuws

Jury legt complotdenker Alex Jones boete op van nog eens 45 miljoen

Een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Texas heeft complotdenker Alex Jones een boete opgelegd van 45,2 miljoen dollar. Volgens de jury is Jones dat bedrag verschuldigd na uitspraken die hij deed over de schietpartij op de school Sandy Hook in 2012.

De boete komt boven op het bedrag van ruim 4 miljoen dollar dat gisteren door de jury werd vastgesteld. Dat ging om een schadevergoeding aan nabestaanden.

Jones beweerde dat de schietpartij op de basisschool in Connecticut, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen, nooit had plaatsgevonden en verzonnen was om de wapenlobby te schaden. De schietpartij was toen de dodelijkste ooit op een Amerikaanse school. Tijdens de rechtszaak gaf Jones toe dat de schietpartij wel degelijk had plaatsgevonden.

De gescheiden ouders van de 6-jarige jongen Jesse Lewis verklaarden dat aanhangers van Jones hen jarenlang lastigvielen en met de dood bedreigden, omdat zij ervan overtuigd waren dat de twee logen over hun zoons dood op 14 december 2012. De ouders spanden een rechtszaak aan tegen Jones vanwege laster en het opzettelijk toebrengen van emotionele schade.

Compensatie en boete

De gisteren vastgestelde schadevergoeding van 4,1 miljoen dollar geldt als compensatie voor de nabestaanden van Lewis. De ruim 45 miljoen dollar is een boete die Jones en anderen moet afschrikken om in de toekomst dergelijke uitspraken te doen. De ouders van Lewis hadden om een boete van zo'n 146 miljoen dollar gevraagd en een schadevergoeding van 150 miljoen.

Jones geldt als een prominente figuur in Amerikaanse ultrarechtse kringen. Hij is onder meer de eigenaar van de controversiële rechtse website InfoWars, die bekendstaat om het verspreiden van complottheorieën.

Jones staat nog terecht in twee andere rechtszaken die door nabestaanden tegen hem zijn aangespannen in verband met de Sandy Hook-uitspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl