Reuters
NOS Nieuws

Stroomkabels Oekraïense kerncentrale Zaporizja geraakt door artillerievuur

Bij de kerncentrale bij Zaporizja zijn bij beschietingen hoogspanningskabels geraakt, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. De centrale is sinds begin maart in handen van de Russen.

Het pro-Russische bestuur van de nabijgelegen stad Enerhodar stelt volgens persbureau Interfax dat de stroom die nodig is voor het veilig functioneren van de centrale is afgesneden. Energoatom zegt dat de centrale nog werkt en dat er geen verhoogde stralingsniveaus zijn gemeten.

Volgens het het pro-Russische bestuur zijn de kabels geraakt door Oekraïens artillerievuur tijdens een ploegenwisseling. Het staatsenergiebedrijf zegt juist dat de kabels zijn geraakt door Russische beschietingen.

'Situatie loopt volledig uit de hand'

Op het terrein van de kerncentrale is volgens Interfax ook een brand uitgebroken. De brandweer is aanwezig, maar kan niets doen omdat er nog stroom staat op de geraakte hoogspanningskabels.

Wat betekent de kerncentrale voor het land? In deze video wordt het belang van de centrale uitgelegd:

Ingezoomd: kerncentrale Zaporizja grootste van Europa, belangrijk strategisch doel voor Rusland

De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, zei deze week dat de situatie bij de centrale "volledig uit de hand loopt" en dat "elk principe van nucleaire veiligheid wordt geschonden". Hij wil dat het Atoomenergieagentschap zo snel mogelijk toegang krijgt tot de centrale om de boel te stabiliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl