AFP
NOS Nieuws

Drie schepen met graan verlaten Oekraïense havens

Drie schepen met graan zijn vanochtend vanuit Oekraïense havens uitgevaren, in het kader van de deal tussen Rusland en Oekraïne om voedselexporten vanuit het land weer mogelijk te maken. Dat heeft het coördinatiecentrum in Istanbul, waar de naleving van de afspraken wordt bewaakt, bekendgemaakt. Ook Turkse ambtenaren en VN-personeel maken daar deel van uit.

Volgens de organisatie is een van de schepen uitgevaren vanuit de belegerde havenstad Odessa: het gaat om de Navistar, varend onder Panamese vlag. Het schip vervoert 33.000 ton mais naar Ierland. Vlakbij Istanbul wordt de lading eerst geïnspecteerd door het coördinatiecentrum.

58.000 ton mais

Twee schepen vertrokken vanuit de havenstad Tsjornomorsk, iets ten zuiden van Odessa. De Rojen, varend onder Maltese vlag, heeft het Verenigd Koninkrijk als eindbestemming. Het Turkse schip Polarnet vaart naar Karasu, een Turkse haven aan de Zwarte Zee. In totaal vervoeren de schepen zo'n 58.000 ton mais.

Oekraïne is een van de grootste graanproducenten ter wereld: in 2021, voor de oorlog, exporteerde Oekraïne zo'n 4 miljoen ton granen (mais, gerst en tarwe) per maand. De uitvoer ligt grotendeels stil sinds de Russische invasie in februari.

Om de voedselvoorziening aan de rest van de wereld niet te veel in gevaar te brengen, maakten Rusland en Oekraïne vorige maand afspraken om de export via de Zwarte Zee toch mogelijk te maken, met Turkije en de VN als bemiddelaars. In het kader van die deal vertrok eerder deze week het eerste schip met graan vanuit Oekraïne, sinds het begin van de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl