ANP
NOS Voetbal

Matig AZ verslikt zich in Dundee United en moet thuis alle zeilen bijzetten

AZ heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door met 1-0 te verliezen bij Dundee United. De Alkmaarders speelden slordig in het duel in de derde voorronde van de Conference League en maakten eigenlijk geen moment aanspraak op een beter resultaat.

AZ speelde nog zonder de kersverse aankoop Riechedly Bazoer, hij bleef ziek achter in Nederland. Een andere aankoop, Jens Odgaard, kon niet meedoen vanwege een blessure. Odgaard blonk nog uit in de vorige voorronde, waarin AZ geen kind had aan het Bosnische Tuzla City FC.

AZ heeft moeite met creëren van kansen

In een zo goed als uitverkocht Tannadice Park lieten de Schotten de bal in het begin aan AZ. Toen na een kwartier bleek dat de Alkmaarders daar niet echt veel mee deden, kroop Dundee United meer uit zijn schulp, tot vreugde van het enthousiaste publiek.

ANP
Jordy Clasie kijkt waar de ruimte is tegen het compact spelende Dundee United

De eerste keeper die moest ingrijpen was die van AZ. Hobie Verhulst liet zich niet verrassen door een schot in de verre hoek. Dundee United werd sterker, en AZ kon maar niet profiteren van de vele ruimtes die de Schotten weggaven. Toch gebeurde er niet bijster veel, waardoor de ruststand niemand verraste: 0-0.

De eerste mogelijkheid na rust was ook voor Dundee United, voor veteraan Steven Fletcher. De 35-jarige spits, die jarenlang in de Premier League speelde bij onder meer Sunderland en ook nog even bij Marseille doelpunten maakte, kreeg de bal uit de kluts maar schoot hopeloos naast.

Dat Dundee United uiteindelijk toch als eerste op het scorebord verscheen, was niet verrassend. Na een uur spelen zette Glenn Middleton een een-tweetje op met een ploeggenoot nadat hij daarvoor al met een schijnbeweging twee AZ'ers had verschalkt. Middleton kreeg de bal terug en plaatste de bal met links in de verre hoek achter de kansloze Verhulst: 1-0.

Ook na de goal lukte het AZ niet om kansen te creëren. Drie minuten voor tijd was er de eerste echte redding nodig van Dundee United-keeper Mark Birighitti. De Australiër, die in het seizoen 2017/2018 nog onder contract stond bij NAC Breda, verwerkte het schot van Vangelis Pavlidis goed en duwde de bal naar de buitenkant.

AZ-trainer Pascal Jansen was in Schotland voorzichtig met zijn wissels. De enige speler die hij eraf haalde was buitenspeler Mayckel Lahdo, ten faveure van de jonge Myron Brederode, hoewel het niet lekker liep bij AZ. Ook in de slotfase kreeg AZ geen kansen meer, dus bleef het bij 1-0.

BSR Agency
Dundee United viert de 1-0 van Glenn Middleton

Mogelijke volgende ronde naar Letland of Portugal

Volgende week donderdag is de return van het duel, in Alkmaar. Mocht het AZ lukken om de achterstand van één doelpunt goed te maken, dan moet het nog één ronde spelen om de groepsfase van de Conference League te halen.

In de play-offronde treffen ze de winnaar van het tweeluik tussen het Letse Riga FC en het Portugese Gil Vicente. Het eerste duel tussen die clubs eindigde woensdag in 1-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl