Michel Vlap

FC Twente verslaat Cukaricki, maar krijgt de Serviërs niet helemaal op de knieën

FC Twente is dicht bij de play-offs voor de groepsfase van de Conference League. In Belgrado rekende Twente met 3-1 af met FK Cukaricki, de nummer drie van de Servische competitie.

Als Twente de return volgende week donderdag in Enschede zonder problemen doorkomt, is het Italiaanse Fiorentina de tegenstander in de strijd om een plaats in het hoofdtoernooi.

Na acht jaar terug in Europa

Het tweeluik met Cukaricki is voor Twente het eerste Europese optreden in acht jaar, nadat het in 2014 in de play-offs naast een ticket voor de groepsfase van de Europa League had gegrepen.

Wat volgde waren donkere jaren, met als meest verstrekkende gevolg van het financiële wanbeleid de degradatie naar de eerste divisie, in 2018. Inmiddels is Twente er weer bovenop, met het bereiken van Europees voetbal als grootste succes sinds de landstitel van 2010.

Heel vroege kans voor Van Wolfswinkel

De rentree in een Europese competitie had na een halve minuut al kunnen worden opgefleurd met een doelpunt. Ricky van Wolfswinkel profiteerde van geschutter van de Servische verdedigers, maar doelman Novak Micovic behoedde de thuisploeg voor een razendsnelle achterstand.

Ricky van Wolfswinkel

Nog geen tien minuten later kwam Twente alsnog op voorsprong. Een vrije trap van Gijs Smal werd door de keeper nog uit de verre hoek gehouden, uit de corner die erop volgde kopte Daan Rots raak.

Twente wankelde even na de openingstreffer, maar herstelde zich vrij snel en kwam na een half uur spelen op 2-0 dankzij Michel Vlap, die de bal op aangeven van Virgil Misidjan beheerst binnenschoot.

De ploeg van Ron Jans, afgelopen jaar vierde in de eredivisie, bleef de bovenliggende partij. Een tweede grote kans voor Van Wolfswinkel werd door Micovic behendig weggetikt, maar de spits bewees Twente een grote dienst door met een fraai steekpassje Joshua Brenet te bedienen.

Joshua Brenet

De tweevoudig international bezorgde Twente een comfortabele 3-0 ruststand. Al kreeg Srdan Mijailovic in de slotminuut van de eerste helft nog een grote kans. Maar zijn schot ging recht op doelman Lars Unnerstall af.

Twente drukt niet door

Na een klein uur spelen kwam Cukaricki, dat tien jaar geleden door geldgebrek nog boven de rand van de afgrond bungelde, terug in de wedstrijd dankzij Stevan Kovac. Invaller Luka Adzic (vorig jaar nog speler van PEC Zwolle) kreeg veel ruimte in het strafschopgebied om op te stomen en legde de bal slim opzij, waarna Kovac de spanning weer wat terugbracht.

Twente raakte de grip op het duel wat kwijt, maar gaf tegelijkertijd geen grote kansen meer weg, waardoor het nog altijd een prima uitgangspositie heeft voor de return over een week.

Gemengde gevoelens bij Zerrouki

Middenvelder Ramiz Zerrouki houdt gemengde gevoelens over aan het duel, vertelde hij bij RTV Oost. "Een goed resultaat na een goede eerste helft en een slechte tweede helft", vat hij het duel samen.

"Het werd in de tweede helft voor mijn gevoel een beetje rommelig. We waren druk aan de bal, gaven veel lange ballen en kwamen niet in onze kwaliteit. Dat kan met de fitheid te maken hebben, want zij zijn al in competitie en wij nog niet."

"Maar het is ook een kwaliteit dat je de wedstrijd met 3-1 over de streep trekt, dat is een fantastisch eindresultaat, denk ik."