Een getroffen school in de Oekraïense stad Mykolajivka
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: Oekraïense leger brengt eigen burgers in gevaar

Het Oekraïense leger brengt eigen burgers in gevaar door bases te bouwen en wapensystemen te gebruiken in woonwijken, scholen en ziekenhuizen. Door die tactieken maakt Oekraïne burgerlocaties tot doelen van Russische aanvallen, schrijft Amnesty International na eigen onderzoek.

De mensenrechtenorganisatie deed tussen april en juli in de regio's Charkov, de Donbas en Mykolajiv onderzoek naar Russische aanvallen op bevolkte gebieden in diverse regio's. Bij die aanvallen, op onder meer flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen, kwamen meerdere burgers om het leven.

De onderzoekers spraken met getuigen, deden metingen en bekeken satellietbeelden. Ze voeren de getuigen naar eigen zeggen anoniem of alleen met hun voornaam op en maken de precieze locaties niet bekend omdat hun bronnen anders gevaar kunnen lopen.

Er bleek dat de Russische aanvallen geregeld waren voorafgegaan door Oekraïense beschietingen vanuit de getroffen locaties. Oekraïne voerde die beschietingen uit zonder vooraf burgers te evacueren.

Patroon

Daarmee schendt Oekraïne internationale afspraken, stelt Amnesty-secretaris-generaal Callamard. Ze spreekt van een patroon. "Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren."

De Oekraïense schendingen van het humanitaire recht laten volgens Amnesty overigens onverlet dat de aanvallen door Rusland op burgerdoelen niet door de beugel kunnen. Die zijn volgens de mensenrechtenorganisatie "op geen enkele manier gerechtvaardigd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl