Lagere celstraffen in hoger beroep voor aanslag op Panorama-gebouw
Drie mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar voor de aanslag op het kantoor van weekblad Panorama in 2018. De straffen vallen iets lager uit dan de straffen die de rechtbank in 2019 oplegde.
Op 21 juni 2018 werd de redactie van Panorama in Amsterdam beschoten met een antitankwapen. Daarbij vielen geen doden of gewonden. Het gebouw raakte wel zwaar beschadigd.
De rechtbank veroordeelde de drie verdachten, Richard Z., John P. en Mike van den B., een jaar later tot straffen van vier en drie jaar. De straffen waren lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, omdat volgens de rechtbank niet vaststond dat het ging om een gerichte aanval op de persvrijheid, zoals de aanklager toen beweerde.
Geen duidelijk motief
Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. De officier van justitie noemde de beschieting vorige maand opnieuw een aanval op de vrije pers en zag een link tussen de aanslag en een publicatie van Panorama.
Het OM vond dat alle drie de verdachten dezelfde straf verdienden. Volgens justitie moest dat opnieuw zeven jaar zijn, maar omdat de beroepszaak veel tijd in beslag heeft genomen werd er een aantal maanden van afgetrokken en werd er 6 jaar 3 maanden geëist.
Het hof gaat, net als de rechtbank, niet mee met de redenering van het OM. Volgens het hof staat niet vast dat de beschieting van het pand was gericht op het tijdschrift, meldt AT5/NH Nieuws.
"Geen van de verdachten heeft openheid van zaken gegeven. Dat de redactie van Panorama in het beschoten gebouw gevestigd was, heeft daarom geen verschil gemaakt voor de gevangenisstraffen", aldus het hof. In de gevangenisstraf weegt wel mee dat de beschieting volgens het hof een doordacht en vooropgezet plan was.
Caloh Wagoh
De drie mannen waren lid van de Woerdense afdeling van motorclub Caloh Wagoh. De president van deze afdeling moet bijna vier jaar de cel in. De andere twee moeten beiden twee jaar en negen maanden zitten.