NOS NieuwsAangepast

Verbod op verkoop snorfietsen op benzine in 2025 gaat niet door

Het kabinet gaat de verkoop van snorfietsen met benzinemotor toch niet verbieden. In het Klimaatakkoord was vastgelegd om ernaar te streven dat vanaf 2025 alle nieuw verkochte snorfietsen elektrisch zijn , maar dat blijkt niet te mogen vanwege EU-regels. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat na berichtgeving van NU.nl.

Het oorspronkelijke plan was om vanaf 2025 enkel nog elektrische snorfietsen te verkopen. Maar lidstaten mogen dat niet zelf beslissen, omdat dat de interne markt van de EU zou schaden, zegt de woordvoerder. Wanneer het verbod dan wel zou kunnen ingaan, is niet duidelijk.

Het ministerie gaat nu nadenken over andere maatregelen om het doel uit het Klimaatakkoord toch te kunnen halen. Staatssecretaris Heijnen hoopt de plannen uiterlijk in het najaar aan de Tweede Kamer te kunnen presenteren.

Elektrische scooters

Vorige week bleek dat er voor het eerst meer elektrische bromfietsen zijn verkocht dan bromfietsen op benzine. Bij snorfietsen is dat ook bijna het geval, al worden daarvan nog iets meer benzinevarianten verkocht.

Brancheorganisatie Bovag zei toen al te merken dat veel mensen willen bijdragen aan verduurzaming. "En er zijn nu goede brommers en snorfietsen op een accu, het is ook een aantrekkelijk aanbod", stelde Paul de Waal van de Bovag. "De prijsverschillen tussen elektrisch en benzine zijn ook niet meer zo groot."

Het ministerie noemt het verrassend dat de 'elektrificatie' van bromfietsen iets sneller gaat dan die van snorfietsen, aangezien het de verwachting was dat de markt voor snorfietsen juist sneller elektrisch zou worden. Het kabinet hoopt er nog steeds voor te zorgen dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische bromfietsen mogen worden verkocht. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten willen dat dat voor auto's gaat gelden vanaf 2035.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl