Politie vreest geweld rivaliserende motorclubs

time icon Aangepast

Politie en justitie hebben aanwijzingen dat er ongeregeldheden dreigen tussen de rivaliserende motorclubs Hells Angels en Satudarah. Daarom heeft de gemeente Arnhem de vergunning ingetrokken voor de Harley-Davidsondag komende zondag.

Een woordvoerder van de gemeente wil niet zeggen om welke clubs het gaat, maar bronnen binnen politie en justitie bevestigen dat het gaat om de Hells Angels en Satudarah.

Spanningen

De politie krijgt al enkele dagen signalen dat de rivaliteit tussen de motroclubs uit de hand loopt. Vorig jaar liepen de spanningen ook al op, door geruchten dat de motorclub Bandidos met hulp van Satudarah een afdeling in Nederland zou starten.

In het buitenland zijn er meermalen geweldadige confrontaties geweest tussen Hells Angels en Bandidos. De komst van de Bandidos ging uiteindelijk niet door.

Opmars

Satudarah is bij het publiek minder bekend dan de Hells Angels. De motorbende is begin jaren negentig opgericht door negen Molukse vrienden uit Moordrecht, vlakbij Gouda. De laatste jaren is de motorclub aan een opmars bezig en is inmiddels in aantal afdelingen de Angels voorbijgestreefd.

Satudarah is inmiddels ook geen exclusieve Molukse club meer. Motorrijders uit woonwagenkampen hebben zich ook bij Satudarah aangesloten. Onlangs is een tiende afdeling opgericht in Vlaardingen.

Festival

De Harley-Davidsondag had zondag voor de 20e keer gehouden moeten worden. Het festival trekt jaarlijks ongeveer 30.000 bezoekers.

Tijdens de Harleydag rijden zo'n 4000 motoren door het centrum van Arnhem.

STER Reclame