Journalisten in Moskou volgen via videoverbinding de zitting van het Hooggerechtshof, over het Azov-bataljon1
NOS NieuwsAangepast

Russisch hooggerechtshof: Azov-bataljon is terroristische groep

Het Russische hooggerechtshof heeft het Oekraïense Azov-bataljon bestempeld tot terroristische organisatie, zo meldt een verslaggever van persbureau Reuters vanuit de rechtszaal. Leden van de militie kunnen daardoor nu twintig jaar cel krijgen in Rusland, commandanten mogelijk zelfs levenslang. Hoeveel leden van de militie nu gevangen zitten in Rusland, is niet bekend.

Het Azov-bataljon begon in 2014 als nationalistische burgermilitie die streed tegen pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, maar werd daarna opgenomen in de officiële strijdkrachten van Oekraïne. Veel vroege leden droegen extreemrechtse of nazistische sympathieën uit, een gegeven dat door Rusland nu gebruikt wordt om de oorlog in Oekraïne neer te zetten als strijd tegen 'nazi's'.

In de huidige oorlog was het bataljon vooral betrokken bij de verdediging van de havenstad Marioepol, die uiteindelijk na drie maanden in handen viel van de Russen. Veel Azov-leden werden toen opgepakt als krijgsgevangenen. Bestuurders van de pro-Russische 'Volksrepubliek Donetsk', die Marioepol nu tot haar grondgebied rekent, zeiden in mei al dat Azov-leden daar de doodstraf kunnen krijgen voor hun rol in de strijd om de havenstad.

'Excuus om oorlogsmisdaden te plegen'

In een reactie op het vonnis van vandaag zegt het bataljon dat Rusland "op zoek is naar nieuwe excuses om oorlogsmisdaden te kunnen plegen". Dat is een verwijzing naar de dood van tientallen Oekraïense krijgsgevangenen door explosies in een gevangenenkamp in bezet Donetsk, vorige week. Volgens Rusland kwam dat door een raketaanval van het Oekraïense leger, volgens Oekraïne en zijn westerse bondgenoten kwamen de krijgsgevangenen om het leven door pro-Russische separatisten en was er geen raketaanval.

In een reactie op de dood van de krijgsgevangenen zei de Russische ambassade in Londen al dat leden van het Azov-bataljon "een executie verdienen, niet door een vuurpeloton maar door ophanging omdat ze geen echte soldaten zijn. Ze verdienen een vernederende dood."

Vandaag kwamen er ook Russische raketten neer in de Oekraïense stad Tsjervonohrad, op enkele kilometers van de Poolse grens. Dat meldt gouverneur Maksym Kozytsky van de regio Lviv, waarin de stad ligt. Hij zegt dat er hulpdiensten uitgerukt zijn, maar zegt verder niets over eventuele schade. Volgens de Poolse nieuwssite Polsatnews is de aanval vermoedelijk een Russische reactie op het bezoek van de Poolse buitenlandminister Rau vandaag aan Kiev, in zijn functie als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rusland claimt vandaag ook beschietingen te hebben uitgevoerd op militaire doelen nabij Mykolajiv en Charkov, twee Oekraïense steden die dicht bij het front liggen. Het is niet onafhankelijk te verifiëren of deze beschietingen daadwerkelijk zijn uitgevoerd en welke schade ze hebben aangericht.

Het Azov-bataljon heeft een neonazistische oorsprong, maar kreeg ook een heldenstatus na overwinningen in 2014. Wat is er nog over van hun nazi-gedachtengoed?

Rusland noemt het Azov-bataljon nazi's, maar wat zeggen ze zelf?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl