Pro Shots
NOS Voetbal

Van Wonderen blaast frisse wind door Heerenveen en 'richt pijlen niet alleen op Sydney'

Kees van Wonderen had geen zin in een baantje. Hij wilde een uitdaging. En die lag op hem te wachten in Friesland. Een nieuw team smeden en weer een vertrouwde club in de subtop worden, dat was het doel. Over drie dagen zien we hoe het ervoor staat, als sc Heerenveen het eredivisieseizoen opent tegen Sparta.

In de bestuurskamer van het Abe Lenstra-stadion keken ze vorig seizoen verlekkerd naar De Adelaarshorst. Van Wonderen hield Go Ahead Eagles soeverein in de eredivisie, liet de Eagles af en toe fraai voetballen en bouwde een stevig fundament voor de komende jaren.

Pro Shots
Kees van Wonderen

Dat wilden ze in Heerenveen ook wel. Van Wonderen werd vastgelegd en Ole Tobiasen, die Heerenveen als interim-trainer naar de play-offs loodste, schoof weer een stoeltje op als assistent van Van Wonderen. Het grote bouwen kon beginnen.

Europees voetbal?

"We willen in 2024-2025 een structurele plaats bij de play-offs hebben en tot die tijd gaan we daarnaartoe werken", zegt Van Wonderen in de week voor de competitiestart. "We hebben een steeds mooiere competitie, waarin het niveau omhoog gaat. Dan moet je dingen goed voor elkaar hebben om succesvol te zijn."

Maar bij Van Wonderens aanstelling waren er vooral nog veel onzekerheden, met name op twee - misschien wel de belangrijkste twee - posities: op doel en in de spits. Onder de lat kwam al vrij snel een nieuwe aanwinst: de 2.03 meter lange Andries Noppert. Van Wonderen nam hem mee van Go Ahead, waar de geboren Fries een goede indruk maakte.

Pro Shots
Fans zijn blij dat Van Hooijdonk er nog is

De grootste Friese angst was het vertrek van de sinds januari gehuurde spits Sydney van Hooijdonk, in een half jaar uitgegroeid tot publiekslieveling. Wat als hij voorgoed zou vertrekken en bij zijn club Bologna zou blijven? Fans én medespelers gingen op de knieën.

"Ik heb het nog nooit zo meegemaakt, mijn hele Instagram stond helemaal vol met berichten", lacht Van Hooijdonk. "Veel berichtjes, van fysio's tot dokters, van alles ja. En als je er dan uiteindelijk bent, voelt het als thuiskomen. Daar keek ik ook wel naar uit, dat ik dan die jongens weer kan zien."

  • Van Wonderen blij met Van Hooijdonks terugkeer, maar: 'Richt niet al mijn pijlen op Sydney'
  • 'Familiemens' Van Hooijdonk voelt warmte bij Heerenveen: 'Voelt echt als thuiskomen'

Een spits moet vertrouwen krijgen en daar ontbreekt het duidelijk niet aan. Maar na zeven doelpunten in veertien duels verwacht Friesland ook wel wat van Van Hooijdonk. "De verwachtingen zijn hoger dan in de winterstop, maar ik vind dat wel lekker eigenlijk."

Van Wonderen neemt de druk voor Van Hooijdonk al direct wat weg. "Ik richt mijn pijlen niet alleen maar op Sydney, er zijn meer jongens die we nodig hebben."

Zo haalde Heerenveen Alex Timossi van Bayern München en Mats Köhlert van Willem II. Zet Amin Sarr daarbij en er gloort hoop aan de Friese horizon.

Vier hoofdpunten van Van Wonderen

Wat kan Heerenveen eigenlijk verwachten van het spel onder Van Wonderen? De hoofdtrainer somt vier hoofdpunten op in de speelwijze. Samen verdedigen en aanvallen, op hoge intensiteit, met strijd en het tonen van lef. "Dat zijn de vier punten die ik bij een ploeg terug wil zien."

Van Hooijdonk is er wel over te spreken: "De coach brengt veel nieuwe dingen. Alles is heel duidelijk en heel georganiseerd. Ik heb flinke verwachtingen van het team. Je weet het nooit, maar het ziet er goed uit."

Bekijk hieronder de reportage die Matthijs Weststrate maakte op bezoek bij SC Heerenveen:

Met Van Wonderen én Van Hooijdonk is Heerenveen klaar voor nieuwe seizoen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl