Een Indonesische student is online actief
NOS Nieuws

Indonesië blokkeert sites van PayPal, Steam, Yahoo en andere bedrijven

Indonesië heeft de toegang tot enkele grote websites geblokkeerd omdat de sites zich niet houden aan de regelgeving in het land. De naar schatting 191 miljoen Indonesische internetgebruikers kunnen daardoor niet meer naar onder meer zoekmachine Yahoo, betalingssite PayPal en gameplatforms als Steam en EpicGames.

De wetgeving werd in november 2020 al ingesteld en verplicht bedrijven om data aan de autoriteiten over te dragen als die dat eisen. Ook moeten internetbedrijven "onwettige content" verwijderen na een overheidsverzoek. De deadline voor bedrijven om zich te registreren liep vrijdag af.

De grootste internetbedrijven, zoals Amazon, Apple, Facebook en Google zijn op het laatste moment toch akkoord gegaan met de wet om een blokkade te voorkomen. Maar andere bedrijven hebben zich niet geregistreerd bij de autoriteiten en zijn daarom nu dus niet meer toegankelijk.

Kritiek

Op de maatregel komt vanuit Indonesische internetgebruikers veel kritiek. Op Twitter waren hashtags als #BlokirKominfo (blokkeer het ministerie van Communicatie), Epic Games en PayPal trending. Zo vinden mensen dat de actie de Indonesische online game-industrie hard raakt. Ook worden freelancers die gebruikmaken van PayPal door de blokkade getroffen.

Volgens het ministerie van Communicatie worden de websites weer toegankelijk gemaakt als ze zich houden aan de lokale wet- en regelgeving. Mogelijk wordt de blokkade van PayPal voor die tijd al kortdurend opgeheven, zodat mensen het geld dat ze op hun account hebben staan eraf kunnen halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl