NOS SportAangepast

Russell verrast met poleposition in Hongarije, slechte uitgangspositie Verstappen

Max Verstappen start de Grand Prix van Hongarije vanaf een tegenvallende tiende plaats. Mercedes-coureur George Russell verraste met zijn eerste poleposition ooit en hield Carlos Sainz en Charles Leclerc van Ferrari achter zich.

Het circuit in Mogyaród was net op tijd weer een beetje opgedroogd voor de kwalificatie. Tijdens de vrije training regende het nog pijpenstelen, wat voor een spekgladde baan zorgde waar nauwelijks snelheid op kon worden gemaakt.

De eerste sessie van de kwalificatie werd verrassend gedomineerd door Mercedes. Lewis Hamilton en Russell stelden op de eerste twee vrije trainingen flink teleur, maar hervonden in Q1 grip op de baan. Het Britse duo eindigde de eerste sessie als nummer één en twee.

Voor Sebastian Vettel, die deze week zijn afscheid als F1-coureur aankondigde, was het bitter dat hij de eerste sessie niet doorkwam. In de vrije training was de Duitser in de muur beland, maar zijn team had zijn wagen na een gevecht tegen de klok net op tijd hersteld voor de kwalificatie. Dat bleek vergeefse moeite, want Vettel kon in Q1 onvoldoende snelheid maken.

In Q2 viel Mercedes weer wat terug en liet Verstappen zich gelden. De regerend wereldkampioen zette kort voor het weer begon te miezeren een snelle tijd neer, waar Leclerc kort achter bleef.

Voor Red Bull was het wel erg pijnlijk dat Sergio Pérez de tweede sessie niet doorkwam. Hij werd naar eigen zeggen geblokkeerd door Kevin Magnussen.

In de derde en laatste sessie was het aanvankelijk Carlos Sainz die de beste indruk maakte. Een slechte bocht kostte Verstappen een snelle tijd bij zijn eerste poging.

Verstappen hoopte met een sterke laatste ronde het tij te keren, maar dat lukte niet. Hij klaagde over de boordradio over technische problemen. "Niets werkt!", riep Verstappen uit. Ondertussen spurtte Russell met een razendsnelle ronde naar poleposition.

Voor Red Bull was het dus een dramatische middag. De Hungaroring staat bekend als een circuit waar het niet eenvoudig is om in te halen, dus Verstappen en Pérez zullen zondag alles op alles moeten zetten om het weekend te redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl