File in Hamburg, waar de Elbetunnel dicht is
NOS NieuwsAangepast

Piek van 870 kilometer file in Frankrijk op 'traditionele zwarte zaterdag'

Het is op deze zwarte zaterdag filerijden op veel Europese wegen, vooral richting het zuiden. Rond het middaguur stond er in Frankrijk ruim 870 kilometer file. De vertragingen nemen inmiddels wel wat af.

"Het is zoals we hadden verwacht heel druk geworden", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Als je er vijf uur extra over doet om in het zuiden van Frankrijk te komen, dan is dat een traditionele zwarte zaterdag."

Op de A7 van Lyon richting Marseille, het zuidelijke deel van de Autoroute du Soleil, staat tussen Vienne en Orange nog altijd een file waardoor automobilisten zo'n 2,5 uur langer onderweg zijn.

Knelpunten

Dit weekend gaan onder meer veel Parijzenaars op vakantie, net als inwoners van Zuid-Duitsland. Daar was het vanochtend al erg druk voor de grens met Oostenrijk. Tussen München en Salzburg was er al vroeg in de ochtend een uur vertraging en wegens de afsluiting van de A99 bij München is het rond de Beierse stad nog altijd druk.

Veel Duitsers trekken naar de Adriatische kust, waardoor het ook erg druk is richting Slovenië en Kroatië. Op de route over de Brennerpas, van Oostenrijk naar Italië, liep de vertraging eerder vandaag op tot zo'n 3,5 uur.

Ook richting het noorden kan het verkeer niet altijd doorrijden. Dat is onder meer te zien bij de Elbetunnel bij Hamburg. Die is in noordelijke richting dicht voor werkzaamheden, wat leidt tot grote drukte op andere wegen rond de Duitse stad. Naast inwoners hebben ook terugkerende Scandinaviërs en Nederlanders die naar het noorden reizen daar last van.

Op de meeste Europese wegen neemt de vertraging richting het eind van de middag en avond af, verwacht Broekhuis van de ANWB. "Meestal hebben we rond het middaguur de piek te pakken. We gaan ervan uit dat het vanaf nu verder slinkt."

Volgend weekend wordt opnieuw grote drukte verwacht door vakantieverkeer.

Overnachten in Thalys

Op het spoor waren er gisteravond problemen met de Thalys. Het treinverkeer was zwaar ontregeld nadat een trein tussen Parijs en Brussel op een dier was gebotst. De trein kon door technische problemen daarna niet verder.

Op de lijn Brussel-Parijs werden zes Thalys-treinen geschrapt. Daardoor strandden honderden reizigers, van wie 750 de nacht doorbrachten in een Thalys-trein op station Brussel-Zuid, melden Belgische media. Anderen boekten een hotel of gingen naar huis. Volgens Thalys is het treinverkeer vandaag weer hervat.

Veel collega's op vakantie

Alle gedupeerde reizigers worden gecompenseerd, belooft de treindienst op Twitter. "We hebben te maken met het ene incident na het andere, een verminderd transportplan en veel collega's die op vakantie zijn. We doen ons uiterste best en iedereen zal een antwoord en compensatie krijgen. Maar het kan even duren."

Het is het derde incident op de Thalys-verbinding in twee weken. Eerder deze maand kwamen twee treinen stil te staan door technische problemen. Reizigers moesten soms uren wachten voor ze werden geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl