De begeleidende foto van de campagne
NOS NieuwsAangepast

'De zomer is ook van ons': Spaans ministerie lanceert body positivity-campagne

Ieder lichaam is een strandlichaam. Met die boodschap heeft het Spaanse ministerie van Gelijkheid een body positivity-campagne gelanceerd. "De zomer is voor iedereen", zei de minister Belarra bij de lancering van de campagne. "Alle lichamen moeten worden gerespecteerd."

Op de campagneposter zijn foto's te zien van vrouwen in alle soorten en maten. Bij een van hen is een borst geamputeerd. Boven de strandfoto staat in het Spaans "De zomer is ook van ons".

Volgens het Spaanse Vrouweninstituut is de campagne hard nodig, omdat in de zomer vaker beledigende opmerkingen worden gemaakt over vrouwenlichamen. "Als vrouwen opmerkingen krijgen over hun omvang, of bijvoorbeeld cellulitis of littekens, dan tast dat hun zelfrespect aan", zegt directeur Antonia Morillas. "Dat heeft direct invloed op de gezondheid van vrouwen."

Breder probleem

Het probleem van violencia estética (vrij vertaald: esthetisch geweld) is breder dan wel of niet naar het strand durven te gaan, benadrukt het Vrouweninstituut. "Dikke vrouwen worden lastiggevallen op straat, worden gestigmatiseerd en hebben vaak slechter toegang tot werk."

Niet iedereen reageert enthousiast op de campagne. Zo wordt er gesproken over een "probleem dat niet bestaat". Ook vragen mensen zich online af waarom de campagne zich alleen op vrouwenlichamen richt.

Anderen danken de minister voor haar inzet voor diversiteit. De afgelopen jaren heeft de minister, die plaatsneemt in de progressieve coalitie onder leiding van de sociaaldemocratische premier Sánchez, zich onder meer hard gemaakt voor bescherming van minderheden en het bevorderen van lhbti-rechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl