Oud-president van de VS Bill Clinton is morgen gastspreker op de 200ste verjaardag van verzekeraar Achmea. Clinton zal op de viering zijn licht laten schijnen over de huidige toestand van de wereldwijde gezondheidszorg.

Na zijn ambtsperiode als president richtte Clinton de William J. Clinton Foundation op. De organisatie helpt onder meer hiv-patiënten over de hele wereld met het verkrijgen van de juiste medicijnen en zet zich in voor Amerikaanse kinderen met obesitas.

Achlum

Op de bijeenkomst, die wordt gehouden in het Friese dorp Achlum, zullen naast Clinton ook binnenlandse gastsprekers aantreden. Zo spreken oud-politica Femke Halsema, schrijver Adriaan van Dis en oud-topsporter Pieter van den Hoogenband over actuele thema's binnen de gezondheidszorg.

In het jaar 1811 legde boer Ulbe Piers Draisma in Achlum de basis voor waarborgmaatschappij Achlum. Op deze manier verzekerden 39 boeren uit de omgeving van het dorp hun bezit.

Vele fusies later kreeg de organisatie in 1995 de naam Achmea, wat nu de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland is.

STER reclame