NOS Nieuws

Zeldzame roze diamant gevonden in Angola, grootste in 300 jaar

In Angola hebben mijnwerkers een grote roze diamant gevonden. De zeldzame edelsteen heet The Lulo Rose, vernoemd naar de mijn waar de vondst is gedaan.

Volgens de Australische Lucapa Diamond Company, exploitant van de Angolese mijn, gaat het om de grootste roze diamant die in de laatste driehonderd jaar is gevonden.

De edelsteen is van 170 karaat, zo'n 34 gram, en van het zeldzame type IIa. Dat wil zeggen dat het de zuiverste soort is.

De Lulo Rose zal worden verkocht op een internationale veiling, maar zal eerst geslepen worden om zijn hoogste waarde te krijgen. Daarbij kan de helft van het gewicht verloren gaan. De regering van Angola is als partner betrokken bij de mijn waar de diamant is gevonden en zal meeprofiteren van de verkoop.

Duurste diamant ooit

De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.

De grootste diamant ter wereld die ooit werd gevonden is de Cullinan. De edelsteen van 3106 karaat werd in 1905 opgegraven in Zuid-Afrika. Hij werd gesplitst tot negen grote en 96 kleine diamanten. Die werden verwerkt in de kroonjuwelen van het Britse koningshuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl