In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Waterstoring in Zeeland opgelost, mensen spoelden wc door met zeewater

De problemen met de watervoorziening in een aantal Zeeuwse gemeenten zijn opgelost. In gemeenten op Walcheren en Zuid-Beveland kwam sinds gisteravond geen water meer uit de kraan. De oorzaak bleek een leidingbreuk bij Oost-Souburg, meldde de veiligheidsregio. Tegen 16.00 uur hadden alle huishoudens weer water.

Het ging om delen van Vlissingen, Oost-Souburg, Koudekerke en Nieuwdorp. Volgens Omroep Zeeland kwam er ook in de omgeving van Middelburg op een aantal plaatsen geen water uit de kraan.

Volgens waterbedrijf Evides hebben alle huishoudens op Walcheren in meer of mindere mate problemen ondervonden door de leidingbreuk. Inmiddels hebben alle huishoudens weer water, zegt een woordvoerder tegen Omroep Zeeland. Mensen kunnen nog wel steeds een lagere waterdruk ervaren dan normaal. Tegen 20.00 uur vanavond moet ook dat opgelost zijn.

De 4-jarige Sem vond het lek, schrijft de regionale omroep. Hij zag dat de sloot in de achtertuin was veranderd in een kleine rivier.

Zeeuwen aan het hamsteren

In de Zeeuwse supermarkten werd het watertekort ook gemerkt. Er is zo veel water gehamsterd dat de schappen bijna leeg zijn.

"Toen ik er vanochtend achter kwam dat er geen water was, ben ik maar naar de supermarkt gegaan", zei Mika, die net vader is geworden. "Ik heb water nodig voor flesvoeding. Het schap met flesjes binnen was bijna leeg."

Het is even behelpen in Zeeland:

Lege schappen en niet douchen: deel Zeeland zonder water

Ook in het ziekenhuis in Vlissingen kwam er weinig tot geen water uit de kraan. "Maar gelukkig hebben we voldoende water op voorraad in de grote watertanks", zegt Monique Braam van het Admiraal de Ruyter ziekenhuis. "De technische dienst controleert dat water elke twee uur."

Op de boulevard in Vlissingen en op het strand van Westduin werd het probleem van het watergebrek ook snel opgelost: "Gelukkig is de zee vlakbij!", zegt Annette die aan de boulevard woont. Mensen haalden met emmers water uit de zee om het toilet door te spoelen.

Water uit de zee halen om de wc door te spoelen in Vlissingen

Advertentie via Ster.nl