Omroep West
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Paleis Noordeinde wil ook doordeweeks open voor publiek

Paleis Noordeinde wil volgend jaar op een werkdag de deuren open voor het publiek. In de zomer is het paleis vier zaterdagen geopend, maar die kaarten zijn ver van tevoren uitverkocht.

Directeur Koninklijke Verzamelingen Claudia Hörster zegt dat het "zeker het streven is" om te kijken naar meer mogelijkheden om publiek toe te laten.

De 11.000 beschikbare kaarten voor alle zaterdagen zijn uitverkocht en volgens Hörster is er meer vraag dan aanbod. Het voornaamste probleem om vaker open te gaan, is de logistiek. Er is namelijk personeel aan het werk op doordeweekse dagen en dat wordt dan gestoord door de vele bezoekers.

 • ANP
  Bezoekers krijgen dit jaar voor het eerst een audiotour
 • ANP
  Er komen 11.000 bezoeker naar het paleis deze zomer
 • ANP
  Ook de paardenstallen zijn open voor publiek
 • ANP
  Bezoekers lopen door Paleis Noordeinde
 • ANP
  Het paleis wil ook op een werkdag open

Hörster ziet in de zomermaanden de mogelijkheid het publiek ook doordeweeks een kijkje achter de schermen te geven: "Wellicht kunnen we een manier vinden waarop er publiek kan komen zonder dat het personeel gestoord wordt in zijn werkzaamheden. Dan moeten we bijvoorbeeld kijken naar de route van de rondleiding."

Het is voor het eerst sinds 2019 dat het werkpaleis van koning Willem-Alexander de deuren opent. Vanwege corona konden de open dagen de afgelopen twee jaar niet doorgaan.

In 2016 gingen de deuren voor het eerst open voor publiek. Omroep West was daarbij:

De rondleiding is dit jaar voor het eerst voorzien van een audiotour, schrijft Omroep West. Medewerkers van het paleis vertellen in filmpjes wat hun werkzaamheden in het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn.

Stallen

Bezoekers krijgen ook een rondleiding door de Koninklijke Stallen. Hier staan niet alleen de paarden van de koninklijke familie, maar ook de Gouden Koets en de Glazen Koets.

Advertentie via Ster.nl