Jonas Vingegaard legt vandaag zo goed als zeker beslag op de gele trui
NOS Nieuws

Wekdienst 24/7: Laatste dag Tour de France • Paus naar Canada voor excuses

Goedemorgen! Op de laatste dag van de Tour de France worden zo goed als zeker twee renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma in Parijs gehuldigd. En paus Franciscus begint aan zijn bezoek in Canada.

Maar eerst het weer. Vandaag is er veel ruimte voor de zon, alleen in het noorden komen wat wolken voor. De temperatuur stijgt naar 26 tot 31 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de laatste etappe van de Tour de France die traditiegetrouw eindigt in Parijs. De eindoverwinning gaat vrijwel zeker naar Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard. De ploeg is deze Tour zeer succesvol met meerdere etappezeges en Wout van Aert in het groen. Tegen 19.30 wordt de finish verwacht, daarna volgen de huldigingen. De ontknoping is vanaf 17.36 uur te zien op NPO 1, NPO Radio 1 en op NOS.nl.
  • Vandaag gaat ook de Tour de France voor vrouwen van start: de ploegenpresentatie en aansluitend de eerste etappe zijn vanaf 11.20 uur te zien via een stream op NOS.nl en de NOS-app en vanaf 14.00 uur ook op NPO 1 en NPO Radio 1.
  • Paus Franciscus begint aan zijn bezoek aan Canada. Centraal staan zijn excuses aan de inheemse bevolking in verband met de gruwelijkheden in katholieke kindertehuizen.
  • In de Grand Prix van Frankrijk probeert Max Verstappen zijn titelrivaal Charles Leclerc verder op achterstand te zetten. De Monegask begint vanaf de eerste plek met Verstappen bij hem in de buurt op de eerste startrij. De race begint om 15.00 uur. Een uitgebreide samenvatting is vanaf 17.00 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de app.
  • De WK atletiek sluiten af met de finales van de 4x400 meter estafette. Nadine Visser jaagt op een medaille op de 100 meter horden.

Wat heb je gemist?

De Oekraïense president Zelensky heeft de Russische raketaanval op de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee veroordeeld als "duidelijke Russische barbaarsheid".

De havenstad werd nog geen 24 uur na het tekenen van een graandeal tussen Oekraïne en Rusland beschoten met raketten. Zelensky zei gisteravond in een videoboodschap dat de aanval een nieuwe reden is voor andere landen om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor de overwinning".

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Zwerfplastic is zelfs te vinden op de meest afgelegen plekken van de wereld. Zo ook op Spitsbergen, bij de onbewoonde Noordpool. Onderzoekers vullen er tassen vol aangespoeld plastic en onderzoeken wat de gevolgen ervan zijn op het milieu.

Tassen vol plastic rapen op de onbewoonde Noordpool

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl