De komkommers die besmet zijn met de EHEC-bacterie komen volgens de Duitse gezondheidsinspectie uit Spanje. Vier mensen in Duitsland zijn overleden, honderden raakten met de bacterie besmet.

Woensdag werd nog gedacht dat de bacterie in groenten zat die in Noord-Duitsland waren geteeld, maar nu is de bacterie gevonden in komkommers die uit Spanje zijn geïmporteerd.

De Hamburgse Voedsel- en Warenautoriteit (BVG) bevestigt dat er op de groothandelsmarkt in Hamburg vier met EHEC besmette komkommers zijn gevonden. Drie kwamen uit Spanje, een was afkomstig uit Nederland.

Hoewel het zeker is dat die ene komkommer via Nederland in Duitsland is terecht gekomen, wil dat niet zeggen dat de komkommer ook in Nederland is gekweekt. Maandag of dinsdag kan de BVG daar pas uitsluitsel over geven, na aanvullende tests.

Pallet

Het Spaanse exportbedrijf Frunet Bio denkt dat de besmetting in Duitsland heeft plaatsgevonden. "We hebben de komkommers van een teler hier naar allerlei plaatsen geëxporteerd. Nergens is iets aan de hand", zegt Richard Soepenberg van de exporteur.

Hij zegt een mail te hebben gekregen van een Duitse groothandel met het verhaal dat een pallet is gevallen, waardoor onverpakte komkommers op de grond vielen.

"Ze gingen kijken wat ze er nog van konden gebruiken. Ik kan niet met zekerheid zeggen waar de besmetting heeft plaatsgevonden, maar het heeft er alle schijn van dat het in Hamburg is gebeurd."

Nederlandse zieke

De bacterie, een variant van de E.coli-bacterie, is ook opgedoken in Zweden en Denemarken. Eén Nederlandse is in het ziekenhuis opgenomen na een bezoek aan Duitsland. Besmetting leidt tot braken en diarree en kan de nieren aantasten.

De Voedsel en Warenautoriteit onderzoekt of ook groenten in Nederland zijn besmet met de darmbacterie.

STER reclame