NOS Sport

Oranjehockeysters na bewogen periode voor derde keer op rij wereldkampioen

Nederland wint van Argentinië en wordt voor derde keer op rij wereldkampioen

Oranje heeft in de negentiende editie van het WK hockey voor vrouwen voor de twaalfde keer de wereldtitel opgeëist. In het Spaanse Terrassa liet de ploeg van interim-bondscoach Jamilon Mülders in de finale Argentinië kansloos: 3-1.

Na afloop vloeiden de tranen rijkelijk bij Nederland. De gouden medaille was het einde van een bewogen periode, waarin bondscoach Alyson Annan het veld moest ruimen vanwege het creëren van een angstcultuur binnen de ploeg terwijl wel alle grote prijzen (Olympische Spelen, WK en EK) werden gewonnen.

De WK-finale was de laatste wedstrijd uit de carrière van aanvoerder Marloes Keetels. Sinds 2013 maakte ze deel uit van de selectie en de teller eindigt nu op 176 interlands.

  • ANP
    Eva de Goede en Lidewij Welten

Argentinië (goud in 2002 en 2010) opende de WK-finale furieus. Vanaf minuut één liet die ploeg merken zich niet zomaar gewonnen te geven tegen de regerend olympisch, Europees en wereldkampioen.

Dat leidde snel tot twee strafcorners, maar beide pogingen van strafcornerspecialiste Agustina Gorzelany bleven onbenut. Door het aanvallende spel van Argentinië lag er wel veel ruimte voor Oranje, maar dat leverde in het eerste kwart niets op.

Dat deed de eerste strafcorner, vroeg in het tweede kwart, wel. Jansens sleeppush werd door Belén Succi in eerste instantie met de stick gestopt, maar Verschoor tikte de losse bal attent binnen en zette 1-0 op het scorebord.

Nederland kwam in het tweede kwart steeds meer in de wedstrijd. Frédérique Matla maakte nog voor rust na een schitterende pass van Laurien Leurink de 2-0. Oog in oog met Belén Succi schoot ze hard en hoog raak.

Grote klasse

De 3-0 in het derde kwart van de snelle Felice Albers was van grote klasse: een ragfijn driehoekje, een splijtende pass en een geweldige loopactie; alles klopte.

Felice Albers na haar doelpunt

Oranje bleef gefocust, Argentinië was het helemaal kwijt en had nauwelijks nog iets in te brengen. Het werd nog wel een paar keer dreigend, maar veel had het niet om het lijf.

Agustina Gorzelany maakte met een strafcorner in de bovenhoek in het slotkwart de 3-1, maar ook daar raakte niemand nog van in de war. Het zelfbewuste Oranje speelde als een team, gaf niets meer weg en maakte de tijd probleemloos vol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl