NOS Nieuws

Zeldzame albinowalvis aangespoeld, gaat niet om 'sea celebrity' Migaloo

In Australië is vermoedelijk een zeldzame albinobultrugwalvis aangespoeld. Aanvankelijk werd gevreesd dat het ging om Migaloo, de tot dusver enige bekende albinobultrug. Later konden lokale onderzoekers vaststellen dat het niet om Migaloo ging, meldt de Australische zender ABC.

De walvis spoelde aan in het zuidoosten van Australië, op een verlaten strand dat alleen via zee te bereiken is. Op basis van beelden van het skelet meldden onderzoekers dat het om een vrouwtje ging, terwijl Migaloo een mannetje is. Onduidelijk zou overigens nog zijn of het daadwerkelijk om een albinodier gaat.

Het zoogdier werd zaterdagochtend gevonden door iemand die in de buurt woont en met zijn kano aan het vissen was. "Het zag er spectaculair uit. Het dier was helemaal wit, net marmer. Het leek wel een standbeeld", zegt hij tegen Sky News.

Het is niet duidelijk hoe lang de bultrug al op het strand ligt. Volgens de man die hem vond stonk het wel al een beetje, maar was nog niet te zien dat het karkas aan het ontbinden was.

Migaloo

Gevreesd werd dus dat het om Migaloo ging, die in 1991 voor het eerst werd gespot voor de Australische kust. Het mannetje is de enige bekende bultrug met albinisme (zonder huidpigment) en wordt door Australische media omschreven als een sea life celebrity.

Sinds zijn ontdekking is Migaloo door wetenschappers gevolgd via een chip. Twee jaar geleden raakte hij vermist, doordat hij zijn chip was verloren.

Bultruggen worden gemiddeld 45 tot 50 jaar.

Wetenschappers die Migaloo de afgelopen decennia volgden, delen via het Twitter-account van de albinobultrug informatie over de identificatie van het aangespoelde dier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl