ANP
NOS Nieuws

Marineschip doet uren na afronden training grote drugsvangst

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen heeft deze week ten zuiden van Curaçao een grote drugsvangst gedaan. Dat deed het slechts enkele uren nadat de nieuwe bemanning een training daarvoor had afgerond en operationeel was verklaard.

Op dezelfde dag dat de bemanning de eindoefening volbracht, onderschepte ze op de Caribische Zee een speedboot met ruim 650 kilo cocaïne. Volgens het ministerie van Defensie is dat nooit eerder zo snel na het afronden van de training gebeurd.

De kustwacht ontdekte de zogenoemde go-fast en stuurde het marineschip en een helikopter erop af. De Groningen lanceerde daarop twee snelle boten die de speedboot met de drugs probeerden tegen te houden. De opvarenden weigerden te stoppen, waarna er waarschuwingsschoten werden afgevuurd.

  • Defensie
  • Defensie

Uiteindelijk wist het kustwachtteam de buitenboordmotoren van de speedboot uit te schakelen. Doorgaans gebeurt dat met een gericht schot van een scherpschutter vanuit de helikopter.

De vijf opvarenden zijn opgepakt. Behalve de drugs zijn er ook vier vuurwapens aan boord van de go-fast gevonden. De verdachten en de spullen zijn overgedragen aan de politie op Curaçao, die de zaak verder onderzoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl