Vlaggen aan lantaarnpalen in Hoogeveen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat haalt protestvlaggen weg, sommige gemeenten ook

Rijkswaterstaat gaat de ondersteboven hangende vlaggen van het boerenprotest langs en boven snelwegen weghalen. "Niet omdat de dienst het eens of oneens met de boeren is, maar om de veiligheid", zegt een woordvoerder.

Wie de afgelopen weken over de snelwegen reed zag op steeds meer plaatsen op de kop hangende Nederlandse vlaggen hangen. Met name aan viaducten. "Ze kunnen niet goed bevestigd zijn en eraf vallen. En ze zorgen ook voor afleiding voor het verkeer."

Als een weginspecteur zo'n vlag tegenkomt en hem zelf weg kan halen doet hij of zij dat. Als ze op een plaats hangen waar je niet bij kunt, zoals aan een lantaarnpaal of een verkeerslicht, wordt daar melding van gemaakt. Rijkswaterstaat schakelt dan een aannemer in.

Aan vlaggen die op het land of op gebouwen naast de weg hangen, kan Rijkswaterstaat niets doen.

Ook gemeenten halen vlaggen weg

De gemeente Hoogeveen zegt dat vlaggen die daar aan gemeentelijke eigendommen als lantaarnpalen, verkeerslichten en gebouwen zijn opgehangen voor vrijdagmiddag 14.00 uur weg moeten zijn. Bij het bericht op Twitter staat een foto met een vlag aan een lantaarnpaal.

De gemeente zegt tegen RTV Drenthe wel begrip te hebben voor de situatie van de boeren. "Boeren die ook in gesprek willen met de gemeente, zijn hiervoor van harte uitgenodigd."

De gemeente Oldebroek op de Veluwe besloot dinsdag al om vlaggen aan lantaarnpalen weg te halen. Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing deed dat na een vraag uit de gemeenteraad en een "tamelijk emotioneel bericht" van een inwoner over wat de Nederlandse vlag voor haar betekent. "Ik heb alle begrip voor de boeren en wil ook niet in hun recht treden om te protesteren, maar niet op gemeentelijke eigendommen."

De burgemeester kreeg daarna op sociale media veel verwensingen naar haar hoofd. "Ik had dat niet in die aantallen zien aankomen. Juist omdat we heel goed in gesprek zijn met boerenorganisatie LTO. We willen in Gelderland niet alleen bij de boeren maar ook bij andere uitstoters de uitstoot van stikstof verminderen. Afspraak is ook dat we dat samen gaan doen. Dan is het heel erg raar dat er zo heftig gereageerd wordt. Ik schrik ervan dat de reacties uit heel het land kwamen."

Er zaten ook berichten tussen die ze niet als bedreigend, maar wel als intimiderend ervaart. Zoals het bericht om zichzelf aan een lantaarnpaal "op te knopen". Ze deelt dit soort berichten met de politie. "Er worden wel grenzen overschreden. Het klimaat in ons land wordt niet beter. Als zo'n bericht als een advies is opgeschreven, is het de vraag of dat strafbaar is. Maar als medewerkers en bestuurders zich geïntimideerd voelen, moet je dat kenbaar maken."

Dalfsen, Elburg

De gemeente Dalfsen zei gisteren dat ze omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen gaan verwijderen. "Oproep aan diegenen die de vlaggen en spandoeken aan de gemeentelijke eigendommen hebben opgehangen: haal deze vlaggen zo snel mogelijk weg. Doe dit wel veilig en belemmer het verkeer niet."

De gemeente Elburg liet maandag aan de Stentor weten dat de protestvlaggen die zondag bij het gemeentehuis waren opgehangen, zouden worden weggehaald. De gemeente heeft begrip voor de onzekerheid bij de boeren en vindt het ieders goed recht om te protesteren. "Maar het is niet de bedoeling dat daar gemeentelijke eigendommen voor worden gebruikt", zei een woordvoerder. "Die zijn daar niet voor bedoeld."

Provincies

Ook op en langs provinciale wegen duiken boerenprotestvlaggen op. Dat wordt in ten minste twee provincies gedoogd.

"Zolang het geen gevaarlijke situaties oplevert zien we het als een ludiek protest", zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht. "Het staat ook nergens in de wet dat je de Nederlandse vlag niet op de kop mag hangen. De grens ligt bij aanstootgevende leuzen, zoals racistische en seksistische leuzen."

Ook de provincie Gelderland grijpt niet in. "We halen de vlaggen niet weg tenzij ze de veiligheid in gevaar brengen. Dat doen we normaal ook altijd als er bloemen in de berm zijn gelegd bij de plaats van een ongeluk", zegt een woordvoerder. "Het heeft ook met de bezetting te maken. Veel weginspecteurs worden de komende dagen ingezet bij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde en de Vierdaagse van Nijmegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl