Waterloo Uncovered/Chris van Houts
NOS Nieuws

Zeldzaam graf Slag bij Waterloo gevonden: 'Nog nooit zoiets gezien'

Een internationaal team van archeologen heeft in de buurt van de plaats waar de Slag bij Waterloo werd uitgevochten, een veldgraf gevonden van een van de militairen die daarbij omkwamen. De vondst is bijzonder, omdat er haast nooit sporen van de vele gesneuvelden teruggevonden worden.

"Ik ben al twintig jaar slagveldarcheoloog en zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt de leider van het onderzoek, Tony Pollard van de Universiteit van Glasgow. "Dichter bij de gruwelijke realiteit van Waterloo kun je niet komen."

De vondst werd gedaan in een gehucht net buiten Brussel, Mont-Saint-Jean, waar indertijd een Brits veldhospitaal was gevestigd. In de buurt van het skelet werden ook beenderen van verschillende losse ledematen gevonden, bewijs van de amputaties die hier plaatsvonden in 1815.

Verder werden er andere sporen van de felle strijd opgegraven, zoals munitiekisten, medisch afval en botresten van paarden. Onder de leden van het team dat de opgraving deed, zijn ook twintig veteranen, voor wie de werkzaamheden helpen hun eigen trauma's te verwerken. Onder hen zijn ook vijf Nederlanders.

 • Waterloo Uncovered/Chris van Houts
  De gevonden schedel
 • Waterloo Uncovered/Chris van Houts
  De opgraving
 • Waterloo Uncovered/Chris van Houts
  Een paardenskelet
 • Waterloo Uncovered/Chris van Houts
  Een paardenkaak

Bij de Slag van Waterloo maakte een coalitieleger van Britten, Duitsers en Nederlanders een eind aan de heerschappij van Napoleon. Bij het gevecht kwamen op 18 juni 1815 circa 20.000 mensen om het leven.

Ondanks de hoge aantallen slachtoffers zijn er in de loop der jaren maar weinig sporen van de gesneuvelden gevonden. Waarschijnlijk zijn de doden op brandstapels terechtgekomen of werden hun botten vergruisd tot beendermeel om als meststof te gebruiken.

De onderzoekers hopen in de toekomst voor het eerst uitgebreid geografisch onderzoek te kunnen doen in de omgeving, in de hoop zo misschien vergeten massagraven op het spoor te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl