NOS
NOS NieuwsAangepast

Herdenking watersnood Limburg met lichtjestocht in Valkenburg

Door de straten van Valkenburg trekt vanavond een lichtjestocht. Inwoners, betrokken hulpdiensten uit het hele land en getroffen ondernemers herdenken op die manier de watersnood van een jaar geleden.

De lampionnentocht begon om 22.00 uur in Schin op Geul en Houthem. Wandelaars van beide routes komen samen in het centrum van Valkenburg.

Burgemeester Daan Prevoo sprak de deelnemers aan het begin van de tocht toe in Schin op Geul, waar zo'n 150 belangstellenden aanwezig waren. De lichtjestocht is vooral bedoeld als eerbetoon aan alle hulpverleners.

Prevoo vroeg om een groot applaus voor iedereen die zich heeft ingezet tijdens de watersnood.

Een aantal mensen van de hulpdiensten blikken tijdens de avond terug op de ramp:

Hulpdiensten blikken terug op watersnoodramp Valkenburg: 'Overheen kom je nooit'

Een jaar geleden werden delen van Duitsland, België en Limburg getroffen door extreme regenval. Rivieren en beken overstroomden, waaronder de rivier de Geul in Limburg. Huizen en bedrijven kwamen onder water te staan. In België en Duitsland vielen meer dan 200 doden.

Al tientallen jaren waren er niet zulke grote overstromingen geweest in Limburg. De schade bedraagt volgens de meest recente schatting 500 miljoen euro.

Op sommige plekken is de ravage nog niet hersteld omdat gedupeerden nog wachten op hun geld. Mensen zijn daardoor nog dagelijks bezig met de gevolgen van de overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl