NOS NieuwsAangepast

Provinciehuis in Leeuwarden weer vrijgegeven na bommelding

Het provinciehuis in Leeuwarden is tegen 14.00 uur weer vrijgegeven na een eerdere bommelding. Vanwege die melding was de Tweebaksmarkt in de binnenstad ontruimd en ging het provinciehuis op slot: niemand mocht er nog in of uit.

De bommelding zou rond 12.00 uur zijn binnengekomen. Volgens commissaris van de koning Arno Brok onderzoekt de politie een melding van één persoon die met een messenbom onderweg zou zijn geweest naar het provinciehuis. Het onderzoek gaat door, maar er is geen verdachte situatie meer, aldus de politie.

Meteen na de melding werden alle ambtenaren van het provinciehuis naar een veilige zaal in de kelder gebracht. Statenleden die voor een vergadering in het gebouw waren, moesten in de Statenzaal blijven. Op straat stonden agenten met kogelwerende vesten.

Verslaggever Onno Falkena van Omrop Fryslân zei dat in het gebouw is omgeroepen om weg te blijven van ramen en deuren. "Er zou een persoon met een bom onderweg zijn naar het provinciehuis", aldus Falkena. "Dat heeft ertoe geleid dat de politie alles heeft afgezet. De kantoren zijn ontruimd, de ambtenaren zijn in veiligheid gebracht. De Statenleden zijn opgesloten in de Statenzaal. De straat hier is ontruimd."

De omgeving van het provinciehuis is afgezet, met politielinten en betonnen versperringen:

Provinciehuis Leeuwarden op slot na bommelding

Buiten het provinciehuis demonstreerden aan het einde van de ochtend enkele tientallen mensen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zij zijn, net als andere aanwezigen, weggestuurd. Het is nog niet duidelijk uit welke hoek de bedreiging komt.

"Wat je kunt zien is dat er de afgelopen weken sprake is geweest van oplopende spanning door aanhoudende protesten van boeren en ook actievoerders van divers pluimage. Mensen die ook bekendstonden als corona-actievoerder", zegt Falkena.

Vergadering gaat door

"Een paar weken geleden was er al een incident waarbij de ingang van het provinciehuis werd geblokkeerd, en vorige week ging een excursie niet door naar Terschelling vanwege een veiligheidsrisico. Statenleden en medewerkers van de provincie voelen zich geïntimideerd en dit is weer een stapje verder."

Volgens Falkena ging een vergadering van de Provinciale Staten na een korte onderbreking gewoon door. "Ze hebben gedacht: als we hier toch niet uitkunnen, dan moeten we de tijd maar nuttig gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl