Het schip waar de asielzoekers moesten worden opgevangen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Vlissingen zet streep door opvang van duizend asielzoekers op cruiseschip

Vlissingen ziet af van de opvang van ruim duizend asielzoekers op een cruiseschip bij de oude marinekazerne. Het college van burgemeester en wethouders zegt zich onvoldoende gesteund te voelen door de gemeenteraad.

"Het college heeft geworsteld met de afweging die gemaakt is omdat de situatie die in Ter Apel is ontstaan zeer schrijnend is en Vlissingen een van de weinige zeehavens in Nederland is met ruimte voor een cruiseschip", citeert Omroep Zeeland uit een verklaring van het college.

Volgens de gemeente is er alles aan gedaan om de komst van een cruiseschip voor de opvang van asielzoekers te kunnen faciliteren. Dat gebeurde in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De eerste asielzoekers zouden rond 1 september hun intrek nemen op het schip.

Gevoelige kwestie

De plannen voor de grootschalige opvang liggen al sinds de bekendmaking gevoelig in Vlissingen. In een vergadering van de gemeenteraad, vorige week, bleek slechts een minieme meerderheid (14 tegen 12 stemmen) geen bezwaar te hebben tegen de komst van de asielzoekers.

Zo verzette onder meer de lokale partij PSR, de grootste coalitiepartij, zich tegen de komst van het schip. "Het blijft een kamp met te veel mensen op een te kleine ruimte. Het is net als met kippen, die gaan elkaar pikken, de irritatie neemt toe", zei de partij in de raadsvergadering.

De Lokale Partij Vlissingen, de tweede partij in de Zeeuwse stad, zag het schip ook liever niet komen, maar stemde toch in omdat Vlissingen voorwaarden kon stellen op het gebied van veiligheid.

Formeel gaat de raad er overigens niet over. Het college van burgemeester en wethouders kan zelfstandig beslissen over de opvang op het cruiseschip. Maar vanwege de kritiek van de verschillende partijen heeft het college een streep gezet door de opvangplannen.

Bittere pil

Staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie betreurt de beslissing van de gemeente Vlissingen. "Om voor rust in de asielketen, met name in Ter Apel, te zorgen is het heel belangrijk dat er tijdelijke grootschalige opvanglocaties komen", zegt de bewindsman. "We blijven onverminderd doorzoeken met gemeenten naar mogelijkheden voor grootschalige opvang."

Ook bij VluchtelingenWerk Nederland komt de beslissing hard aan. De organisatie vreest dat het besluit van Vlissingen om te stoppen met het cruiseschip "ertoe zal leiden dat vele vluchtelingen fysieke en mentale schade zullen oplopen omdat er voor hen geen fatsoenlijke opvangplek is. Het is nu elke dag de vraag of vluchtelingen letterlijk op straat belanden."

De organisatie wil dat asielstaatssecretaris Van der Burg met een spoedwet komt "waarmee het Rijk in september al geschikte opvanglocaties kan aanwijzen. Gemeenten kunnen dan direct aan de slag om een locatie te zoeken die ze geschikt achten. Volgens VluchtelingenWerk is er veel meer draagvlak voor kleinere opvangplekken dan voor grote locaties zoals cruiseschepen.

Afgelopen nacht hebben opnieuw tientallen mensen in Ter Apel in de openlucht of op stoelen in de wachtruimte doorgebracht.

Advertentie via Ster.nl