Van L naar R: president van de ECB Lagarde, de Kroatische minister Maric, EC-vicevoorzitter Dombrovskis en Eurocommissaris Gentiloni
NOS NieuwsAangepast

Kroatië gaat euro invoeren, EU-ministers nu ook akkoord

Kroatië stapt begin volgend jaar over van de kuna op de euro. De Europese ministers van Financiën zijn formeel overeengekomen dat het land tot de muntunie mag toetreden. Kroatië is daarmee het twintigste land dat de eenheidsmunt invoert.

Het besluit zat er overigens al aan te komen; begin juni gaf de Europese Centrale Bank toestemming voor de toetreding. Het akkoord van de ministers van Financiën was de laatste stap. Zij moesten bepalen tegen welke koers Kroatië zijn kuna's voor euro's mag inruilen. De omrekeningskoers van de Kroatische munt is vastgesteld op 7,53450 tegen 1 euro.

"Dit is een belangrijke stap in een tijd waarin de Russische agressie jegens Oekraïne de wereld blijft shockeren", zei vicevoorzitter Dombrovskis van de Europese Commissie over de toetreding. Kroatië is sinds 2013 lid van de Europese Unie en wilde al langere tijd de euro invoeren. De Kroatische minister van Financiën verwelkomde het besluit en sprak van "een historische dag" voor zijn land.

Financiële en juridische voorwaarden

Om over te mogen stappen moest Kroatië aan een aantal financiële en juridische voorwaarden voldoen. Het ging daarbij onder meer over de hoogte van de inflatie, het begrotingstekort en de nationale schuld.

Het is de eerste keer sinds 2015 dat de eurozone wordt uitgebreid, het laatste land dat toetrad was Litouwen. Uiteindelijk moeten alle EU-landen de euro invoeren, alleen voor Denemarken geldt in het Verdrag van Maastricht een uitzondering. De Denen stemden in 2000 ook in een referendum tegen de overstap naar de euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl