Het evenement duurt nog tot en met donderdag
NOS NieuwsAangepast

Drie mannen gespietst bij stierenrennen in Pamplona

Twee Spanjaarden en een Amerikaan zijn gespietst bij het jaarlijkse stierenrennen in de Spaanse stad Pamplona. Drie anderen liepen lichte verwondingen op.

De Amerikaan, een 25-jarige man uit Florida, werd in zijn kuit geraakt in de arena van Pamplona. Een van de Spanjaarden werd ook in het stadion gespietst. De andere Spanjaard liep zijn verwondingen op straat op. Niemand is in levensgevaar. De drie anderen, allen Spanjaarden, raakten gewond toen ze vielen tijdens het rennen.

Het was de eerste keer dit jaar dat de stieren mensen op de hoorns namen. Tijdens het jaarlijkse San Fermín-festival rennen duizenden mensen, vooral mannen, door de smalle straten van de Noord-Spaanse stad, op de voet gevolgd door zes stieren.

Zo zag het stierenrennen in Pamplona eruit:

'Adrenaline gierde door mijn lijf'

De traditionele race duurt zo'n 3 minuten en eindigt steevast in de arena, waar de stieren door professionele stierenvechters worden omgebracht. In de vier voorgaande dagen werd niemand gespietst, maar raakten hier en daar wat mensen lichtgewond en liepen anderen botbreuken op. Tot en met donderdag wordt er nog iedere dag gerend.

Dagelijks kijken tienduizenden bezoekers hoe de waaghalzen, vaak dronken en getooid in traditionele witte kleding met een rode sjaal, door de straten van Pamplona rennen. Het stierenrennen vindt 's ochtends plaats, waarna er tot diep in de nacht festiviteiten zijn met veel drank en eten.

De stad heeft zo'n 200.000 inwoners, maar tijdens het achtdaagse festival zijn er ongeveer een miljoen mensen. Vanwege corona kon het jaarlijkse evenement twee keer niet doorgaan.

Bij de laatste editie in 2019 werden acht mensen gespietst. Sinds 1910 zijn zestien mensen omgekomen bij het stierenrennen in Pamplona, de laatste dode viel in 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl