Jacques Ruisendaal, René Worsteling en Ayman Kashkash
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Syrische brandweerman omarmd door korps Naarden: 'Onmisbaar voor het team'

Van Aleppo tot Naarden: brandweerman Ayman Kashkash heeft een lange weg afgelegd. Na jarenlang in Syrië als brandweerman te hebben gewerkt, vluchtte hij in 2015 met zijn gezin naar Nederland. In 2018 meldde hij zich bij de brandweerpost in Naarden, waar hij als vrijwillige brandweerman meedraait. "Hij is inmiddels onmisbaar voor het team."

De 36-jarige Kashkash bleef tijdens de oorlog nog ruim vier jaar in Aleppo werken. "Mijn vader was brandweerman, mijn broer was brandweerman en ikzelf werd ook brandweerman," vertelt hij aan NH Nieuws. "Het is een mooi beroep, ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen."

Nadat hij naar Nederland was gevlucht, miste hij zijn werk en meldde hij zich bij de brandweerpost in Naarden. "Ayman heeft eerst een jaar meegekeken", vertelt brandweerman René Worsteling, die hem de afgelopen jaren begeleidde. "Ik heb hem zien groeien van iemand die slecht Nederlands sprak tot volleerd brandweerman. Erg knap hoe hij zich staande heeft gehouden in een vreemde omgeving."

Actief meegedaan

Kashkash had natuurlijk al ervaring. "Hij is door de oorlog waarschijnlijk vaker uitgerukt dan wij allemaal bij elkaar", vertelt bevelvoerder Jacques Ruisendaal. "Helaas moest hij hier zijn opleiding weer helemaal opnieuw doen. Dat liep door corona ook nog vertraging op, maar nu is hij met vlag en wimpel geslaagd. Daar zijn we heel trots op."

Bij de brandweer in Naarden waarderen ze zijn inzet enorm. "Vanaf zijn eerste aanmelding heeft Ayman heel actief meegedaan. Door zijn houding is hij ook heel snel opgenomen in de groep," zegt Ruisendaal.

Van huisvesting tot examentraining: de brandweermannen helpen hem waar ze kunnen. "Ik krijg veel steun en ben mijn collega's heel erg dankbaar", zegt Kashkash dan ook.

Ik vind het fijn om weer mensen te kunnen helpen. En ik wil ook graag iets terugdoen voor waar ik woon.

Ayman Kashkash

Behalve de taal - denk aan brandweerjargon op theorie-examens - moest Kashkash nog meer hobbels overwinnen.

"In Nederland gaat het er heel anders aan toe bij de brandweer", vertelt hij. "In Syrië help je meteen het slachtoffer en denk je niet aan jezelf. Hier zijn meer regels en procedures voor je eigen veiligheid. En dat is goed, want er moet natuurlijk geen tweede slachtoffer vallen."

Onlangs slaagde Kashkash voor zijn laatste Nederlandse brandweerexamen en nu is hij dus volledig inzetbaar als brandweerman. Hij is blij dat hij in Nederland zijn beroep weer kan uitoefenen. "Ik vind het fijn om weer mensen te kunnen helpen. En ik wil ook graag iets terugdoen voor waar ik woon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl