Blokkade in Wijster
NOS NieuwsAangepast

Boeren heffen blokkade in Wijster op, ook elders stikstofacties

In Wijster hebben boeren de blokkade van de toegangswegen van een afvalverwerkingsbedrijf opgeheven. De ME stond paraat om in te grijpen, maar rond 20.00 uur besloten de boeren te vertrekken.

Sinds vanochtend vormden boeren de hele dag een blokkade van trekkers bij afvalverwerkingsbedrijf Attero. Daarbij werden grote hoeveelheden grind en puin op de weg gestort. Op de toegangswegen stonden volgens RTV Drenthe zo'n veertig trekkers, met daarachter een file van vrachtwagens.

ME-bussen

Cees Bijl, de burgemeester van Midden-Drenthe, waar Wijster onder valt, sprak eerder vandaag met de demonstranten. Ook was de boeren te verstaan gegeven dat ze het terrein moesten verlaten en de weg weer vrij moeten maken.

Op enig moment stonden op enige afstand ME-bussen te wachten, Na een tweede telefonisch gesprek met burgemeester Bijl besloten de boeren om het protest te beëindigen. Uiteindelijk hoefde de ME niet ingezet te worden.

De gemeente neemt het ruimen van het eerder gedumpte puin op de weg voor zijn rekening.

Bijl is opgelucht dat het niet tot een harde confrontatie met de aanwezige ME is gekomen. "Ik zit er niet op te wachten dat iets met geweld moet worden opgelost. Aan de andere kant: als het niet anders kan, dan is het ook niet anders. Maar als je een situatie met een laatste gesprek kunt oplossen, dan is mij dat zeker de moeite waard."

Grind op de weg in Wijster

Ook elders in het land werd vandaag gedemonstreerd. Zo werd op Texel als ludieke actie de 'Vrije Republiek Tessel' uitgeroepen en werden om die reden nieuwe 'paspoorten' voor de republiek 'uitgedeeld', aldus NH Nieuws.

Het protest op het eiland richt zich tegen de aangekondigde stikstofmaatregelen en het visserijbeleid. De organisatoren zijn bang dat de havens en weilanden uiteindelijk leeg zullen zijn en dat het typische Texelse landschap straks niet meer bestaat.

Er is geen sprake van een echte afscheiding van het eiland, benadrukt boerenorganisatie LTO. De actievoerders vragen om aandacht omdat volgens hen het huidige beleid leidt tot maatschappelijke ontwrichting.

Op een industriegebied in Eerbeek hebben boeren een groot deel van de dag geprotesteerd. Vanmorgen blokkeerden ze met trekkers en hooibalen alle ingangen van een papierfabriek. Ze sloten ook verbindingswegen af, zodat het lastig was om in of uit het dorp te gaan. In de avond was het protest afgelopen.

Steun betuigen bij provinciehuis Zeeland

Bij het provinciehuis van Zeeland in Middelburg kwamen boeren met zo'n tachtig trekkers bijeen om hun steun te betuigen aan het provinciebestuur, dat de stikstofplannen van het kabinet afwijst. Tegelijk wilden de boeren met de actie nog eens benadrukken dat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid.

De boeren werden ontvangen door het dagelijks provinciebestuur. Volgens Peter Marinissen van ZLTO Walcheren is de actie vlekkeloos verlopen. "Ik was tijdens mijn toespraakje wel emotioneel hoor, omdat ik wilde dat alles goed zou verlopen", zegt hij tegen Omroep Zeeland. "Het is allemaal prima gegaan en ik denk dat we de volgende keer gewoon terug mogen komen."

In Woerden werd vanmorgen vroeg ook actiegevoerd. Landbouwvoertuigen blokkeerden volgens RTV Utrecht sinds 03.00 uur vannacht een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo. Voor 08.30 waren ze daar weer weg, zei een politiewoordvoerder.

Om te voorkomen dat het distributiecentrum in Woerden weer geblokkeerd gaat worden, is in de omgeving een noodverordening afgekondigd. Die blijft in ieder geval vier weken van kracht. Het gebied rond het distributiecentrum is verboden voor landbouwvoertuigen of betogers die er de openbare orde willen verstoren.

Boeren geblokkeerd

In Holten werden vanmorgen juist tientallen boeren geblokkeerd. Een colonne van boeren was volgens RTV Oost onderweg naar transportbedrijf Müller Fresh Food Logistics, dat lucht kreeg van de actie en uit voorzorg de straat blokkeerde met een vrachtwagen.

Boeren gingen in gesprek met de directie van het vervoersbedrijf, dat gespecialiseerd is in het bevoorraden van winkels en supermarkten. Rond 09.30 uur vertrokken de actievoerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl