Brandweerlieden proberen het vuur te blussen bij Bessèges, Zuid-Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Evacuaties om bosbranden in Zuid-Frankrijk, brandweermensen lichtgewond

In het zuiden van Frankrijk is bij bosbranden meer dan 600 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. Dertien brandweermensen raakten lichtgewond, zegt minister Cayeux die ter plekke is. Inwoners in het getroffen gebied zijn geëvacueerd.

De branden woeden in het noordelijke deel van de streek de Cevennen en beslaan delen van de departementen Gard, Ardèche en Bouches-du-Rhône. Ook aan de rand van de stad Arles brak brand uit.

Enkele honderden brandweerlieden zijn al ingezet om het vuur vannacht te bestrijden en dat aantal wordt in de loop van de dag opgevoerd. Ook worden blusvliegtuigen ingezet.

Uit het dorp Bordezac zijn zeventig mensen geëvacueerd, melden Franse media. In totaal zou het om een honderdtal evacuaties gaan.

Minister Caroline Cayeux sprak in het gebied met de hulpdiensten:

De bosbranden zijn het gevolg van vroege en langdurige droogte in het zuiden van Frankrijk. Het is nu al even droog als het normaal gesproken is begin augustus.

Het vuur wordt daarnaast aangewakkerd door de sterke wind die vaak de kop opsteekt in het dal van de Rhône, de mistral. Die wind droogt de vegetatie uit waardoor die nog vatbaarder wordt voor vuur.

Omdat weggegooide sigarettenpeuken en barbecues eenvoudig een bosbrand kunnen veroorzaken, wordt inwoners de toegang tot veel bosgebieden in de bergen ontzegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl