Omroep West
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Haagse scootmobielrijders krijgen gelijk: maximumsnelheid niet omlaag

Scootmobielers in Den Haag kunnen op volle snelheid blijven rijden. Vanochtend demonstreerden zo'n twintig scootmobielgebruikers bij het stadhuis omdat de gemeente de maximumsnelheid wilde verlagen van 16 naar 8 kilometer per uur. Die plannen heeft de Haagse gemeenteraad vanavond geblokkeerd, meldt Omroep West.

Het verlagen van de maximumsnelheid is onderdeel van een proef, waarbij scootmobielen niet harder kunnen dan acht kilometer per uur. De nieuwe snelheidslimiet gold niet voor alle gebruikers, maar alleen voor mensen die een scootmobiel van de gemeente krijgen. De proef is vooral bedoeld om gevaarlijke situaties in het verkeer tegen te gaan.

Dick Reuselaars heeft een scootmobiel van de gemeente. Eerder vandaag liet hij aan Omroep West weten woest te zijn. "Belachelijk. Als ik naar de tandarts moet dan ben ik nu twintig minuten onderweg. Maar als het wordt verlaagd, dan ben ik straks een uur onderweg. Nou, dat is niet te doen", zei hij.

Gesprek met gebruiker

Margreet Roemeling van de stichting Voorall, die zich inzet voor mensen met een beperking, vindt het plan van de gemeente onverstandig en onbegrijpelijk. "Dit zorgt ervoor dat mensen niet meer hun buurt uit komen en dus niet meer gelijkwaardig kunnen meedoen in de stad", zegt ze. "Het draagt bij aan sociaal isolement en aan gevaarlijke verkeerssituaties."

De hele gemeenteraad, op Forum voor Democratie na, sloot zich vanavond aan bij de kritiek en steunde een motie van de SP waarin staat dat de maximumsnelheid niet standaard verlaagd wordt. Een eventuele verlaging moet gebaseerd worden op een gesprek met de beoogde gebruiker, zo vindt de raad.

Evaluatie

Wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) toonde begrip voor de bezwaren, maar wil de proef niet gelijk terugdraaien. "De proef loopt nog en dit jaar gaan we de uitkomsten evalueren", zei ze.

"Als college willen wij dingen uitproberen, ook bij tegenwind. Tegelijkertijd willen we ook kunnen bijsturen, zeker als er uit verschillende hoeken klachten komen. Die signalen uit de samenleving willen we meenemen." Parbhudayal beloofde het voorstel van de SP mee te nemen in de evaluatie dit jaar.

Advertentie via Ster.nl