Philip Hopman signeert het kinderboek 'Ties en Trijntje', dat hij illustreerde voor Yvon Jaspers
NOS Nieuws

Boer Boris-illustrator Philip Hopman wint Max Velthuijs-prijs

Illustrator Philip Hopman wint de Max Velthuijs-prijs, de oeuvreprijs voor illustratoren van Nederlandse kinderboeken die elke drie jaar wordt uitgereikt. Hopman krijgt 60.000 euro aan prijzengeld en een beeldje van Kikker, het bekendste personage van de naamgever van de prijs.

Hopman (1961) illustreerde de afgelopen 35 jaar boeken van onder meer Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren en Ted van Lieshout. In 1999 won hij al de Zilveren Penseel voor zijn illustraties in het boek 22 Wezen. Hij werd de afgelopen jaren vooral bekend met zijn illustraties voor de serie Boer Boris van Ted van Lieshout.

Een greep uit Hopmans werk:

  • NOS
    Boer Boris van Ted van Lieshout
  • NOS
    22 Wezen van Tjibbe Veldkamp
  • NOS
    Wiplala van Annie M.G. Schmidt

Volgens de jury verdient hij nu de oeuvreprijs vanwege zijn veelzijdigheid en zijn vakmanschap. "Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met een tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst. Hij durft technisch moeilijke composities aan, zowel wat betreft details als abstracties, kleur, diepte en driedimensionaliteit."

Eerdere winnaars van de oeuvreprijs waren onder meer Wim Hofman, Dick Bruna en Thé Tjong-Khing, volgens Hopman een inspiratiebron voor zijn eigen werk. In het voorjaar van 2023 organiseert het Kinderboekenmuseum naar aanleiding van deze prijs een overzichtstentoonstelling van Hopmans werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl