Asielzoekers bij de centrale aanmeldlocatie van het COA in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil asielzoekersaanmeldcentrum in Noordoostpolder, maar gemeente niet

Er is een locatie gevonden voor een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers: Bant in de gemeente Noordoostpolder. Dat heeft staatssecretaris Van der Burg bekendgemaakt. De gemeente, die de aanvraag nog moet behandelen, noemt de aankondiging in een eerste reactie "geen wenselijke ontwikkeling".

Er wordt al tijden gezocht naar een tweede locatie, omdat het centrum in het Groningse Ter Apel de toestroom van asielzoekers niet meer aankan. Van der Burg heeft er al diverse gesprekken met gemeenten over gevoerd, maar tot vandaag zonder resultaat. Ook vannacht hebben weer asielzoekers bij het centrum in Ter Apel buiten geslapen.

Burgemeester De Groot vindt dat de Noordoostpolder al behoorlijk belast wordt:

Gemeente voelt weinig voor nieuw asielzoekersaanmeldcentrum in Bant

Het zal nog maanden duren

De grond waarop het aanmeldcentrum moet komen, is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Van der Burg sprak van een belangrijke stap in het beter spreiden van de druk.

De gemeente Noordoostpolder moet de aanvraag van het COA in behandeling nemen. En als de gemeente positief reageert, kost het ook nog tijd om de opvangplekken te bouwen. Het gaat om zo'n 250 tot 300 plaatsen. De staatssecretaris denkt dat het al met al zo'n twee maanden duurt voordat het centrum er kan zijn.

'Draagkracht niet oneindig'

Maar de gemeente lijkt er weinig voor te voelen. Iets verderop, in Luttelgeest, worden al zo'n duizend asielzoekers opgevangen. "In het verleden hebben wij altijd draagvlak gezocht en gekregen voor de huidige opvang. Die draagkracht is niet oneindig. Zeker niet voor een kleine gemeenschap als Luttelgeest", laat de gemeente weten.

Burgemeester De Groot snapt dat er iets moet gebeuren om Ter Apel te ontlasten. "Maar dit betekent niet dat al die opvanglast op één plek én permanent binnen een gemeente moet plaatsvinden."

Van der Burg hoopt dat Noordoostpolder meewerkt, en gaat daar ook verder met de gemeente over praten. Maar desgevraagd zegt de staatssecretaris ook dat hij het aanmeldcentrum desnoods kan doordrukken.

Vluchtelingenwerk: lost acute problemen niet op

Vluchtelingenwerk vindt het een goed vooruitzicht dat er een tweede aanmeldcentrum gaat komen. Maar het zal volgens de belangenorganisatie de acute problemen niet oplossen. Asielzoekers die nu aankomen "komen terecht op een parkeerplaats waar ze in weer en wind moeten wachten op een bus naar een crisisnoodopvanglocatie ergens in het land."

In deze video legt NOSop3 uit waardoor de problemen in Ter Apel worden veroorzaakt:

Waarom het totale chaos is in Ter Apel

Het is de bedoeling dat asielzoekers straks in Bant de eerste stappen van hun procedure doorlopen. Maar het zal wel op een andere manier gaan dan in Ter Apel.

Mensen zullen vanuit Ter Apel met bussen naar Bant worden vervoerd of er wordt "op afspraak" met hen gepraat over hun asielverzoek. Het zal in Bant vooral gaan om identificatie en registratie en medische checks. De staatssecretaris gaat nog door met zijn zoektocht naar meer aanmeldcentra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl