Een blusvliegtuig wordt ingezet tegen de bosbranden in Griekenland
NOS Nieuws

Evacuaties vanwege reeks bosbranden in Griekenland

Griekse brandweerlieden zijn druk met een reeks bosbranden verspreid over het land. Op meerdere plekken zijn uit voorzorg mensen uit huizen geëvacueerd. De afgelopen week zijn er volgens de brandweer zo'n 300 bosbranden uitgebroken, waarvan 65 in de afgelopen 24 uur.

De grootste brandhaard bevindt zich op zo'n 40 kilometer ten westen van Athene. Het vuur ontstond dinsdagmiddag in de omgeving van kustplaats Porto Germeno. Ruim 130 brandweermannen en tien blusvliegtuigen en -helikopters bestrijden sindsdien de grote bosbrand.

De harde, vaak van richting wisselende wind bemoeilijkt de operatie volgens de lokale autoriteiten. Wel lijkt het vuur zich in de loop van de avond steeds langzamer te verspreiden. Een dorp in de omgeving van de bosbrand is ontruimd. Een onbewoond huis is uitgebrand, meldt publieke omroep ERT.

Bekijk hier beelden van de verschillende bosbranden in Griekenland:

Meer dan vijftig branden in Griekenland laten spoor van verwoesting na

Eerder op de dag brachten brandweerlieden een andere grote brandhaard onder controle. Dit was in de omgeving van de plaats Itea, op zo'n 100 kilometer ten westen van Athene. Ook hier moest een aantal bewoners hun woning verlaten. Zo'n 300 hectare olijvenbos ging in vlammen op.

Op maandag werd een hotel bij badplaats Kranidi in de regio Peloponnesos ontruimd. Niemand raakte gewond bij deze bosbrand.

Europese hulp

De Griekse brandweer krijgt hulp van collega's uit andere Europese landen. Onder meer brandweerlieden uit Bulgarije en Roemenië zijn in Griekenland gestationeerd, als onderdeel van een Europees samenwerkingsplan. Op termijn moeten er 200 extra brandweerlieden kunnen bijspringen in het bosbrandseizoen.

Griekenland wordt jaarlijks getroffen door bosbranden. In 2018 kwamen ruim honderd mensen om het leven bij een grote bosbrand. Sindsdien is de Griekse regering extra alert op dit soort calamiteiten.

Vanwege de harde wind en het droge, warme weer geldt tot en met woensdag in grote delen van het land de hoogste alarmfase brandgevaar. Dat houdt onder meer een barbecueverbod in en mensen mogen geen vuur stoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl